bez mięsa · dla dzieci · obiady

Naleśniki z warzywami w pistacjach obtoczone

Z naleśnikami jest tak, że można je podawać na setki sposobów. Ilekroć znudzi Wam się jeden, bez problemu można skomponować coś innego.

W naleśnikach też można wiele przemycić, tak więc to potrawa idealna dla dzieci, które z sobie tylko wiadomych powodów, nagle odmawiają jedzenia np. warzyw. Ja jestem idealnym przykładem matki-przemytniczki. A że w kuchni czasem wieje nudą, to te naleśniki przyozdobiłam sobie na zielono, z nutą ulubionych przeze mnie: pistacji i pietruszki.

Ciasto naleśnikowe (na ok. 15 szt.)

  • 250 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 250 g mleka
  • 250 g wody
  • 1/2 łyżeczka soli morskiej
  • 1/2 łyżeczki ksylitolu (zamiennie z cukrem)
  • olej ryżowy do smażenia (do naleśników na słodko używam oleju kokosowego, w tym wypadku zmieniłam na ryżowy)

Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować.
  2. Odstawić na 15 minut.
  3. Naleśniki smażyć na bardzo dobrze nagrzanej patelni (najlepiej dobrej) każdorazowo przed wylaniem ciasta na patelnię, dodając odrobinę oleju

Farsz do naleśników:

  • 300 g szpinaku
  • 1/2 bakłażana
  • 1/2 cukini
  • 2 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól morska, pieprz, czubryca zielona, czosnek niedźwiedzi
  • łyżka oleju ryżowego
  • opcjonalnie 100 g drobno startego sera żółtego lub opakowanie sera feta

naleśnik+farszWykonanie:

  1. Czosnek wycisnąć i wraz z olejem delikatnie podsmażyć na patelni.
  2. Dodać szpinak.
  3. Dodać starty na grubych oczkach tarki bakłażan oraz cukinię.
  4. Dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem ok. 15 minut.
  5. Dodać obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory.naleśniki_surowe
  6. Doprawić i dusić kolejne 10 minut.
  7. Pozostawić do ostygnięcia.
  8. Letni farsz nakładać na placek naleśnikowy (ok. 1 czubata łyżka farszu na jeden naleśnik) i zawijać.
  9. Opcjonalnie można do środka każdego naleśnika dodać trochę sera żółtego lub pokrojonego na kawałki sera feta

To jednak nie koniec. Serwujemy sobie jeszcze dodatkowe witaminy i odrobinę pistacjowo-pietruszkowego smaku.

Sos do obtoczenia naleśników

  • 1 ząbek czosnku
  • 25 g obranych pistacji
  • natka pietruszki
  • 30-40 ml oliwy z oliwek
  • sól morska (niewiele), szczypta chili

Wykonanie:

  1. Czosnek wycisnąć do oliwy.naleśniki obtaczane
  2. Pietruszkę zmielić, albo bardzo drobno posiekać i dodać do oliwy.
  3. Pistacje również zmielić (dość drobno, ale nie na miałko, aby były wyczuwalne, a kawałki pistacji widoczne)
  4. Całość doprawić
  5. Zawiniete naleśniki obtaczyć dokładnie w sosie i przekładać do naczynia żaroodpornego.
  6. Całość piec w nagrzanym piekarniku (170 stopni, termoobieg) ok. 20 minut.

Pycha! 🙂

naleśniki na talerzu

naleśniki upieczone