Z naleśnikami jest tak, że można je podawać na setki sposobów. Ilekroć znudzi Wam się jeden, bez problemu można skomponować coś innego.
W naleśnikach też można wiele przemycić, tak więc to potrawa idealna dla dzieci, które z sobie tylko wiadomych powodów, nagle odmawiają jedzenia np. warzyw. Ja jestem idealnym przykładem matki-przemytniczki. A że w kuchni czasem wieje nudą, to te naleśniki przyozdobiłam sobie na zielono, z nutą ulubionych przeze mnie: pistacji i pietruszki.
Ciasto naleśnikowe (na ok. 15 szt.)
- 250 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 250 g mleka
- 250 g wody
- 1/2 łyżeczka soli morskiej
- 1/2 łyżeczki ksylitolu (zamiennie z cukrem)
- olej ryżowy do smażenia (do naleśników na słodko używam oleju kokosowego, w tym wypadku zmieniłam na ryżowy)
Wykonanie:
- Wszystkie składniki dokładnie zmiksować.
- Odstawić na 15 minut.
- Naleśniki smażyć na bardzo dobrze nagrzanej patelni (najlepiej dobrej) każdorazowo przed wylaniem ciasta na patelnię, dodając odrobinę oleju
Farsz do naleśników:
- 300 g szpinaku
- 1/2 bakłażana
- 1/2 cukini
- 2 pomidory
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy: sól morska, pieprz, czubryca zielona, czosnek niedźwiedzi
- łyżka oleju ryżowego
- opcjonalnie 100 g drobno startego sera żółtego lub opakowanie sera feta
- Czosnek wycisnąć i wraz z olejem delikatnie podsmażyć na patelni.
- Dodać szpinak.
- Dodać starty na grubych oczkach tarki bakłażan oraz cukinię.
- Dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem ok. 15 minut.
- Dodać obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory.
- Doprawić i dusić kolejne 10 minut.
- Pozostawić do ostygnięcia.
- Letni farsz nakładać na placek naleśnikowy (ok. 1 czubata łyżka farszu na jeden naleśnik) i zawijać.
- Opcjonalnie można do środka każdego naleśnika dodać trochę sera żółtego lub pokrojonego na kawałki sera feta
To jednak nie koniec. Serwujemy sobie jeszcze dodatkowe witaminy i odrobinę pistacjowo-pietruszkowego smaku.
Sos do obtoczenia naleśników
- 1 ząbek czosnku
- 25 g obranych pistacji
- natka pietruszki
- 30-40 ml oliwy z oliwek
- sól morska (niewiele), szczypta chili
Wykonanie:
- Czosnek wycisnąć do oliwy.
- Pietruszkę zmielić, albo bardzo drobno posiekać i dodać do oliwy.
- Pistacje również zmielić (dość drobno, ale nie na miałko, aby były wyczuwalne, a kawałki pistacji widoczne)
- Całość doprawić
- Zawiniete naleśniki obtaczyć dokładnie w sosie i przekładać do naczynia żaroodpornego.
- Całość piec w nagrzanym piekarniku (170 stopni, termoobieg) ok. 20 minut.
Pycha! 🙂