bez mięsa · obiady · Przepisy

Nadziewany bakłażan

To obiad w wersji szybkiej, lekkiej, prostej i zdrowej. Czyli coś w naszym domu tylko dla mnie. Tradycyjnie, moje dziewczyny wolą coś mniej warzywnego, a Mąż Szanowny bardziej treściwego. Chociaż następny kulinarny wpis będzie tego zaprzeczeniem, również z „winy” bakłażana 🙂

Składniki:

dla 1-2 osób

  • 1 większy bakłażan
  • ok. 5 średnich pieczarek
  • 1/2 cerwonej papryki
  • puszka czerwonej fasoli
  • 40 g białej części pora
  • 3 żabki czosnku
  • pół pęczka szczypiorku
  • 4 łyżki oleju rzepakowego dobrej jakości
  • do smaku: sól, pieprz, słodka papryka, zielona czubryca
  • opcjonalnie drobno starty żółty ser

Wykonanie:

  1. Bakłażana przekroić wzdłuż i wydrążyć jego wnętrze.
  2. Warzywa (również wydrążoną część bakłażana) drobno pokroić, fasolę czerwoną odcedzić i przepłukać wodą. Czosnek b. drobno posiekać.
  3. Do pokrojonych warzyw dodać olej i przyprawy. Delikatnie i dokładnie wszystko wymieszać.
  4. Farszem nadziać wydrążone bakłażany, opcjonalnie posypać startym żółtym serem, owinąć w folię aluminiową i zapiekać w rozgrzanym na 190 stop. C piekarniku (termoobieg) ok. 30-35 minut.
  5. Uwaga: farszu Wam zostanie. Pozostały możecie również zawinąć w folię aluminiową i upiec, bądź przygotować obiad nr 2, na dzień następny (o tym w następnym wpisie).

 

SONY DSC

SONY DSC