bez glutenu · bez nabiału · makarony · obiady · Przepisy

Na azjatycką nutę

Nie lubię zimy jeszcze z jednego powodu – braku smacznych warzyw i owoców. Zdecydowanie przerzucam się wtedy na mrożonki wszelakie i to w nich poszukuję smaków. Oczywiście to wciąż nie to samo, ale jednak daje mi namiastkę kolorów i posmaku cieplejszych dni w środku zimy.

Dziś danie szybkie (jak to z mrożonki), o lekko azjatyckich korzeniach.

Składniki na 2 porcje:

  • 250 ml bulionu warzywnego, ew. drobiowego
  • 1/2 opakowania mrożonej mieszanki chińskiej
  • opakowanie makaronu ryżowego (ok. 150 g)
  • 6 krewetek np. królewskich w pancerzach (u mnie mrożone)
  • 2-3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 1 ząbek czosnku
  • podprażony sezam
  • drobno posiekana natka pietruszki
  • sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi do smaku

Wykonanie:

  1. Do głębokiej patelni wlać bulion, dodać mieszankę chińską. 
  2. Dodać sos sojowy i ostrygowy, wymieszać.
  3. Czosnek drobno posiekać, dodać do całości. Przyprawić solą, pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim. Dusić do momentu, aż warzywa osiągną odpowiadająca nam miękkość.
  4. Pod koniec wrzucić umyte i lekko rozmrożone krewetki w pancerzach. Dusić całość ok. 5 minut.
  5. Makaron przygotować wg instrukcji na opakowaniu (u mnie bez gotowania, zalany wrzątkiem, lekko posolony), odcedzić.
  6. Wyłożyć makaron na talerz, na wierzch dodać mieszankę chińską z krewetkami. Posypać prażonym sezamem i posiekaną natką pietruszki.

Smacznego 🙂