Nie lubię zimy jeszcze z jednego powodu – braku smacznych warzyw i owoców. Zdecydowanie przerzucam się wtedy na mrożonki wszelakie i to w nich poszukuję smaków. Oczywiście to wciąż nie to samo, ale jednak daje mi namiastkę kolorów i posmaku cieplejszych dni w środku zimy.
Dziś danie szybkie (jak to z mrożonki), o lekko azjatyckich korzeniach.
Składniki na 2 porcje:
- 250 ml bulionu warzywnego, ew. drobiowego
- 1/2 opakowania mrożonej mieszanki chińskiej
- opakowanie makaronu ryżowego (ok. 150 g)
- 6 krewetek np. królewskich w pancerzach (u mnie mrożone)
- 2-3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 1 ząbek czosnku
- podprażony sezam
- drobno posiekana natka pietruszki
- sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi do smaku
Wykonanie:
- Do głębokiej patelni wlać bulion, dodać mieszankę chińską.
- Dodać sos sojowy i ostrygowy, wymieszać.
- Czosnek drobno posiekać, dodać do całości. Przyprawić solą, pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim. Dusić do momentu, aż warzywa osiągną odpowiadająca nam miękkość.
- Pod koniec wrzucić umyte i lekko rozmrożone krewetki w pancerzach. Dusić całość ok. 5 minut.
- Makaron przygotować wg instrukcji na opakowaniu (u mnie bez gotowania, zalany wrzątkiem, lekko posolony), odcedzić.
- Wyłożyć makaron na talerz, na wierzch dodać mieszankę chińską z krewetkami. Posypać prażonym sezamem i posiekaną natką pietruszki.
Smacznego 🙂