bez mięsa · dla dzieci · kolacje · obiady

Moussaka warzywna z serem feta

No dobra, trochę przegięłam z nazwą potrawy, bo równie dobrze mogłaby brzmieć „warzywa pod beszamelem z czymś tam jeszcze”, albo jeszcze mniej chwytliwie” zapiekanka warzywna”. Ale to danie zasługuje na trochę europejskiej egzotyki. No i najważniejsze – ja naprawdę miałam zrobić prawdziwą grecką musakę, ale w trakcie koncepcja mi się po prostu zmieniła. No tak mam.

Tak więc mamy prawie musakę, bez mięsa, za to z serem feta. Bo czemu nie? 🙂

Składniki:

  • 1 większy bakłażan
  • 1 średnia cukinia
  • 1 papryka czerwona
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 pomidory malinowe
  • opakowanie sera feta
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • Przyprawy: sól morska, czubryca zielona, czosnek niedźwiedzi, pieprz

Sos beszamelowy:

40 g masła pokrojonego na kawałki, 60 g mąki pszennej, 500 ml mleka, 1/2 łyżeczki soli, 2 szczypty gałki muszkatałowej, mielonej, 2 szczypty kardamonu, szczypta imbiru, szczypta cynamonu, pieprz i mielona słodka papryka do smaku.

Masło rozpuścić w rondelku. Dodać mąkę i ubijać trzepaczką, aż do uzyskania jednolitej masy. Powoli dolewać mleka, cały czas ubijając. Doprawić. Zagotować ciągle mieszając.

Wykonanie:

  1. musakaBakłażany i cuknię pokroić w ok. 0,5 cm plastry. Posolić i odstawić na pół godziny, aby pozbyć się ewentualnej goryczki.  Po tym czasie przepłukać pod bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem.
  2. Paprykę sparzyć wrzątkiem i pokroić w paski.
  3. Cebulę pokroić w cieniutkie talarki.
  4. Czosnek wycisnąć i wymieszać z oliwą.musaka1
  5. W oliwie z czosnkiem obtoczyć pierwszą, spodnią warstwę bakłażanów. Wyłożyć bakłażanami spód naczynia żaroodpornego. Na nie ułożyć warstwę cukini, warstwę papryki, cebuli, doprawić do smaku przyprawami, polać na wierzch częścią sosu beszamelowego (tyle, aby mniej więcej pokryć wierzch warzyw). Ułożyć kolejną warstwę (ilość warstw zależna od głębokości i wielkości naczynia, w którym robimymusaka2 musakę): bakłażan, cukinia, papryka, cebula, przyprawy (mi na dnie naczynia pozostał wyciśnięty czosnek, więc po trochu dodawałam go na każdą warstwę warzyw), sos beszamelowy.
  6. Na wierzch ułożyć pokrojone w plastry pomidory i zalać ostatnią częścią sosu beszamelowego.
  7. musaka3Zakończyć, układając ser feta i posypać czosnkiem niedźwiedzim.
  8. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180 stopni (grzanie góra dół) przez 40-50 minut.
  9. Po wyciągnięciu z piekarnika pozostawić do ostygnięcia na ok. 15 minut. Wtedy musaka lepiej się kroi, chociaż nie oczekujmy, że uda nam się nałożyć równe, nierozpadające się kawałki. Brak np. sera żółtego, który wydawał mi się już zbędnym dodatkiem i nadał potrawie ciężkości, sprawił, że musaka nie była tak zwarta i gotowa do przełożenia na talerz. Ale uwierzcie, w tym wypadku liczy się bardziej rewelacyjny smak, niż wygląd 🙂

musaka4

musaka5