ciasta i torty · dla dzieci · na imprezę · na słodko · Przepisy · Święta

Mocno czekoladowy tort z bezą

Oto Starsza Córka skończyła lat 9. A ponieważ jest miłośniczką czekolady i bezy, postanowiłam zrobić specjalnie dla niej, z myślą o niej, dla jej kubków smakowych, tort bardziej czekoladowy od czekolady (tak, dała mi do zrozumienia, że logiki tu nie ma za grosz), przekładany pokruszoną bezą i borówkami 🙂

Tort sam w sobie nie jest za słodki, a wręcz panuje idealna równowaga między słodkimi dodatkami, a samym ciastem i kremem. Tort świetnie komponowałby się również z wiśniami w spirytusie, ale ponieważ był przygotowany dla dzieci, zamiast nich dodałam borówek, które wciąż w czeluściach mojej zamrażarki przypominają nam o lecie.

Góra tortu nie przez przypadek jest chaotyczna – idealnie wpasowuje się w charakter mojej córki 🙂

Składniki na ciasto czekoladowe:

  • 200 g gorzkiej czekolady (idealnie minimum 70% kakao)
  • 4 jaja
  • 125 g masła
  • 100 g drobnego cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę budyniową:

  • 3 żółtka (z białek upiekłam bezy)
  • 375 ml mleka
  • 70 g cukru
  • 40-45 g skrobi ziemniaczanej
  • 375 g masła w temperaturze pokojowej
  • 2 łyżki naturalnego kakao

Składniki na bezy:

  • 3 białka
  • 100 cukru pudru
  • 1,5 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Dodatkowo:

  • 200 g borówek
  • ok. 100 g bez kupnych bądź wykonanych z przepisu poniżej
  • do przyozdobienia – czekolada gorzka, czekolada mleczna, czekolada biała, kakao

Wykonanie:

  1. Przygotowanie bez. Od tego warto zacząć jeśli robi się je samemu 😉 Białka ubić na sztywną pianę. Zmniejszyć obroty i nie przerywając dodać przesianą skrobię z cukrem pudrem oraz sok z cytryny. 
  2. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i małą łyżeczką nakładać pianę formując dowolne, stożkowate kształty. Bezy włożyć do nagrzanego na 175 stopni C (termoobieg) piekarnika, aby po jego zamknięciu zmniejszyć moc do 100 stopni C. W tej temperaturze piec bezy przez ok. 90 minut. Po zakończeniu pieczenia piekarnik lekko uchylić i zostawić aż bezy ostygną.
  3. Przygotowanie ciasta. Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i razem z pokrojonym masłem roztopić w rondelku. Pozostawić do ostygnięcia.
  4. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę i nie przerywając miksowania powoli dodawać schłodzoną czekoladę.
  5. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Na niskich obrotach miksera stopniowo dodawać mąkę mieszając krótko, do połączenia się składników.
  6. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26 cm (wysmarowanej masłem i oprószonej wiórkami kokosowymi). Piec w nagrzanym na 180 stop. C piekarniku ok. 25 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Przekroić na pół, tak aby powstały dwa, mniej więcej równe krążki.
  7. Przygotowanie masy budyniowej. 250 ml mleka zagotować razem z cukrem. Do pozostałego mleka dodać żółtka i skrobię ziemniaczaną. Dokładnie wymieszać i dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Gotować, aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Masło utrzeć mikserem na puszystą masę i nie przerywając miksowania stopniowo dodawać do niego zimny budyń. Dodać kakao, dokładnie zmiksować całość na gładką masę.
  8. Masę podzielić na pół. Do jednej połowy dodać borówki i 50 g połamanych bez.
  9.  Przykryć drugim krążkiem i drugą połową masy posmarować górę i boki tortu. Wstawić do lodówki aż masa stwardnieje (ja wystawiłam na taras i w ciągu godziny przy mroźnej aurze, masa była idealnie twarda).
  10. W międzyczasie przygotować ozdoby na tort. U mnie to różne czekoladowe wariacje (również czekoladą ozdobiłam boki tortu) i pokruszone bezy. Wszelkie inspiracje na spiralki, marmurki, i inne czekoladowe wariacje brałam z youtube i świetnie bawiłam się przerabiając kolejne tabliczki czekolad.

Smacznego! 🙂