bez glutenu · coś na ząb · dla dzieci · must eat · na słodko · Przepisy · śniadania

Miodowo-bakaliowa granola

Granola jest naszym „must eat”.  Obok domowej chałki, jest częstym, szybkim śniadaniem moich dziewczyn, a bywa, że i kolacją. Nie pamiętam, kiedy ostatni raz kupiłam granolę, w ogóle musli w sklepie. Przepis z biegiem czasu trochę się zmienił i teraz bazuję na dodatkach, które wszyscy lubimy. Każdy też przed jedzeniem zawsze coś ekstra sobie do niej dorzuca. Ale podstawa jest niezmienna już od paru miesięcy 🙂

Składniki:

  • 500 g płatków owsianych
  • 150 g płatków ryżowych bez cukru (to nasza alternatywa płatków kukurydzianych)
  • 150 g orzechów: włoskich i laskowych
  • 100 g orzechów ziemnych niesolonych
  • 100 g łuskanych ziaren słonecznika
  • 50 g ziaren jasnego sezamu
  • 150 g oleju dobrej jakości (wg mnie idealny jest rzepakowy nierafinowany, generalnie taki bez bardzo wyrazistego smaku)
  • 250 g płynnego, naturalnego miodu

Można również dodać: 2-3 łyżki nasion chia, pestki dyni, inne, ulubione orzechy zamiast wyżej wymienionych, migdały, bądź płatki migdałów. Czasem dodaję również 50 g płatków gryczanych. Generalnie kompozycja to pełna dowolność wg swoich smaków i tego co akurat mamy w szafkach.

Można podawać: z mlekiem, jogurtem naturalnym, owocami, rodzynkami.

Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki suche wsypujemy do dużej miski. Dodajemy olej i miód i dokładnie mieszamy.
  2. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy równomiernie musli na całej blasze. Całość dociskamy np. łyżką, aby mieszanka równo przylegała do blachy.
  3. Wstawiamy do nagrzanego na 170 stopni C (grzanie góra/dół) piekarnika i pieczemy przez ok. 35-40 minut. Przynajmniej dwa razy należy musli przemieszać i znów docisnąć do blachy tworząc jedną płaszczyznę.
  4. Studzimy na blasze. Po całkowitym ostudzeniu rozkruszamy na mniejsze kawałki i trzymamy w zamkniętym pojemniku.

Smacznych śniadań! 🙂