coś na ząb · dla dzieci · do chleba · must eat · na słodko · Przepisy · śniadania

Masło orzechowo-migdałowe z żurawiną

Czasem tak jest, że chce się człowiekowi czegoś słodkiego i niekoniecznie musi to być gorzka czekolada. No i mi się zachciało masła orzechowego. Zrobiłam je trochę z przypadku i równie przypadkowego przepisu i wyszło po prostu kiepskie. Za suche, za nijakie, nie z takich orzechów, które lubię. Przeleżakowało w lodówce zapomniane, dopóki Córka Starsza nie zmobilizowała mnie do zrobienia nutelli. I okazało się świetnym do niej dodatkiem. Na tyle, że postanowiłam je zmodyfikować po swojemu. Dokładnie tak, abym mogła je jeść łyżeczkami 🙂

składniki_do_masła_orzechowego

Składniki na mały słoiczek:

  • 40 g orzechów laskowych bez skórki
  • 60 g orzechów nerkowców
  • 60 g migdałów bez skórki (blanszowanych)
  • 40 g żurawiny suszonej
  • 10 łyżek oleju roślinnego dobrej jakości. Idealnie, aby był to olej orzechowy, ale ja robiłam na… ryżowym i nie ujmuje to smakowi.

Wykonanie:

  1. Zblanszowane migdały,  orzechy nerkowca, orzechy laskowe bez skórki wstaw na 15 minut do piekarnika (160 stopni), niech się trochę przyrumienią.
  2. Podpieczone orzechy i migdały wsyp do malaksera, dodaj 2 łyżki oleju i żurawinę. I zacznij mielić sukcesywnie dodając po łyżce oleju, aż dojdziesz do liczby 10.
  3. Wyłącz, daj odpocząć malakserowi. Jeśli uważasz, że masa ma być gładsza, albo mniej sucha to dodaj jeszcze 2-3 łyżki oleju i podkręć mielenie.

Zajadaj małą łyżeczką, wszak przepis jest na zaledwie jeden mały słoiczek.

Masło przechowuj w lodówce, spokojnie do jednego miesiąca.

W kuchni tkwiła i gotowała: Ania

masło_orzechowe

TIPY:

  1. Może niektórych zdziwię, ale czytajcie skład banalnej (wydawać by się mogło) suszonej żurawiny. Wielu producentów dodaje do niej zupełnie, zupełnie niepotrzebne siarczany i insze świństwa. Oczywiście świeża zawsze najlepsza, ale gdy sezonu akurat na nią nie ma… Do meritum: jeśli znajdziecie (a znajdziecie bankowo) żurawinę, gdzie składem będzie: żurawina ( najwięcej%), cukier (czasem może być trzcinowy) i olej słonecznikowy, to po prostu taką kupcie. A jak znajdziecie taką z opcją „bez cukru”, to jesteście w raju.
  2. Szczerze, to możecie masło orzechowe robić z różnych orzechów, nawet ziemnych, byle nie były solone.
  3. Jeśli masz orzechy laskowe ze skórką, prostym sposobem na pozbycie się jej, jest wstawienie orzechów do nagrzanego na 160 stopni piekarnika (grzanie góra/dół) na 15 minut. Po tym czasie wyjmij je, wysyp na czystą ściereczkę kuchenną, zawiń i mocno pocieraj. Skórka odejdzie sama, a tobie zostanie brudna ściereczka.
  4. Masło idealnie smakuje na chałce, a najlepiej na łyżeczce 🙂 Traktuję je również jako dodatek do innych potraw, przede wszystkim do wspomnianej domowej nutelli.