bez mięsa · bez nabiału · makarony · must eat · obiady

Makaron spaghetti z warzywami

To połączenie kocham i chyba nigdy mi się nie znudzi. Pomysł na szybki, zdrowy obiad. Niby banalny, ale jeśli taka banalność w kuchni ma gościć, to proszę bardzo. Mi w to graj 🙂

Składniki: (ilości warto skomponować indywidualnie, w zależności od tego ile osób musimy nakarminć)

  • makaron spaghetti
  • cukinia zielona
  • papryka czerwona
  • pieczarki
  • bakłażan
  • prażone pestki słonecznika – u mnie bezwględnie obowiązkowy dodatek
  • 5 łyżek oleju rzepakowego dobrej jakości (czyli tłoczony na zimno, nierafinowany)
  • natka pietruszki do dekoracji, bądź posypania

Wykonanie:

  1. Makaron ugotować al dente.
  2. Warzywa pokroić w kostkę, wymieszać z olejem i wrzucić na patelnię. Dusić na małym ogniu ok. 10-15 minut, w zależności od tego jaki stan miękkości jest pożądany.
  3. Słonecznik uprażyć i posypać obficie makaron z warzywami.

I nic mi więcej do szczęścia nie potrzeba.