To połączenie kocham i chyba nigdy mi się nie znudzi. Pomysł na szybki, zdrowy obiad. Niby banalny, ale jeśli taka banalność w kuchni ma gościć, to proszę bardzo. Mi w to graj 🙂
Składniki: (ilości warto skomponować indywidualnie, w zależności od tego ile osób musimy nakarminć)
- makaron spaghetti
- cukinia zielona
- papryka czerwona
- pieczarki
- bakłażan
- prażone pestki słonecznika – u mnie bezwględnie obowiązkowy dodatek
- 5 łyżek oleju rzepakowego dobrej jakości (czyli tłoczony na zimno, nierafinowany)
- natka pietruszki do dekoracji, bądź posypania
Wykonanie:
- Makaron ugotować al dente.
- Warzywa pokroić w kostkę, wymieszać z olejem i wrzucić na patelnię. Dusić na małym ogniu ok. 10-15 minut, w zależności od tego jaki stan miękkości jest pożądany.
- Słonecznik uprażyć i posypać obficie makaron z warzywami.
I nic mi więcej do szczęścia nie potrzeba.