coś na ząb · dla dzieci · na słodko · Przepisy · Thermomix

Lodowe mango

I stało się – w popłochu omiatam wzrokiem co jeszcze można przerobić przed wyjazdem. Pada na miękkie, pysznie dojrzałe mango, którego nijak już nie wcisnę do żadnej sałatki, nie zrobię z niego salsy do łososia, czy nie dorzucę do jakiejś egzotycznej tarty. A w lodówce równie dojrzałe borówki i maliny. Będą lody! A później ruszamy w świat! 🙂

Składniki:

  • jedno duże, dojrzałe mango
  • garść borówek
  • parę malin
  • liście mięty

Wykonanie:

  1. Mango obrać ze skóry. Miąższ zblendować na gładką masę. Przełożyć do dowolnych (małych) pojemników i włożyć do zamrażarki na ok. godzinę.
  2. Borówki i maliny umyć pod bieżącą wodą, ułożyć na zmrożonym mango, udekorować listkami mięty.

Wiem, banalne! Ale pyszne i orzeźwiające.

A teraz…  opuszczam swoje gary i lecę na urlop! Do kraju ślimaków, „śmierdzących” serów i dobrego wina. Do malowniczego, małego miasteczka! 🙂