coś na ząb · dla dzieci · na imprezę · na słodko · Przepisy

La szalup de pudding

To po prostu moja kolejna deserowa wariacja z ciasta francuskiego, którą postanowiłam nazwać bardziej światowo (nie żeby poprawnie w jakimkolwiek języku) 🙂 😛 Ale jeśli lubicie domowe budynie i owoce, bez względu jaką ma nazwę to na pewno ta propozycja Wam posmakuje 🙂

Składniki na „szalupy”:

  1. Opakowanie ciasta francuskiego
  2. Forma do muffinów

Wykonanie:

Ciasto dzielimy na w miarę równe kwadraty, formę do muffinów obracamy do góry nogami. Nakładamy każdy kawałek ciasta francuskiego na wystającą część formy, delikatnie dociskając spód, aby podczas pieczenia „szalupy” za bardzo się nie skurczyły i dało się do nich nałożyć masę budyniową. Patrz zdjęcie.

Wstawiamy do nagrzanego na 180 stop. C piekarnika (grzanie góra/dół) i pieczemy ok. 20-25 minut. Studzimy.

Składniki na domowy budyń:

  • 2 szklanki mleka
  • 1 łyżka masła
  • 1 lub 2 (w zależności jak intensywnie waniliowy ma być budyń) łyżki ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru

Wykonanie:

  1. 1,5 szklanki mleka zagotować z masłem, cukrem i ekstraktem waniliowym.
  2. Do pozostałego mleka (0,5 szklanki) dodać żółtka, skrobię ziemniaczaną i dokładnie zmiksować. Dodać do gotującego się mleka, zmniejszyć ogień i intensywnie mieszać przez ok. 1 minutę.
  3. Pozostawić do ostudzenia.

I cała reszta:

  1. Aby „szalupy” stały na talerzach, zrobiłam im podstawki z gorzkiej czekolady, rozpuszczając ją w kąpieli wodnej i nakładając łyżeczkę płynnej czekolady na papier do pieczenia i przyklejając szalupę. Pozostawiłam aż czekolada wystygnie i stężeje i delikatnie odkleiłam razem z szalupą od papieru.
  2. Do każdej „szalupy” nałożyłam za pomocą rękawa cukierniczego (łyżka też będzie idealna) domowy budyń i dodałam ulubione owoce (u nas rozmrożone zeszłoroczne borówki i truskawki).
  3. Całość niechlujnie pokropiłam rozpuszczoną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą.

SMACZNEGO! 🙂