bez glutenu · ciasta i torty · coś na ząb · dla dzieci · na słodko

Kruchość na pomarańczową nutę

Jako styczniowo-lutowa mistrzyni kruchych ciastek, oto kolejna ich odsłona. Dodatkowo ciacha opieczętowałam i znak towarowy nadałam 🙂 Unikam kalorycznych pokus i wciąż testuję mąkę jaglaną i jej możliwości. Robię to celowo, gdyż w pełni przygotowana, chcę mocno ograniczyć gluten w swojej kuchni.

SONY DSCSkładniki na ok. 15 szt. ciastek

  • 80 g blanszowanych migdałów
  • 100 g mieszanki orzechowej, czyli nerkowce i orzechy laskowe
  • 80 g mąki jaglanej (tradycyjnie uzyskałam ją z mielenia kaszy jaglanej)
  • 1 jajko
  • starta skórka z całej pomarańczy
  • 35 g ksylitolu lub innego słodu
  • 30 g roztopionego, ostudzonego masła

Wykonanie:

  1. Zmielić kaszę jaglaną na mąkę. Do tego idealnie nadaje się młynek do kawy bądź thermomix. Zawsze też można gotową mąkę jaglaną kupić.SONY DSC
  2. Zmielić migdały i orzechy razem  z ksylitolem. I wymieszać razem z mąką.
  3. SONY DSCZetrzeć na małych oczkach tarki uprzednio sparzoną skórkę z pomarańczy.
  4. Dodać masło, jajko i startą skórkę do reszty mieszanki. Wszystko delikatnie zagnieść.
  5. Z masy odrywać kawałki i formować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko rozpłaszczyć w dłoniach formując okrągłe ciastka.
  6. Jeśli posiadasz stemple do ciastek odbij pieczęć na każdym ciastku. Łatwiej i szybciej ostemplujesz ciasta, jeśli pieczątkę przed odciśnięciem zanurzysz w roztopionym maśle, bądź rozpuszczonym oleju kokosowym.SONY DSC
  7. Piec w nagrzanym do temperatury 160 stopni piekarniku (termoobieg) przez 15-20 minut.
  8. Pozostawić do ostygnięcia

SONY DSC