coś na ząb · dla dzieci · na słodko · śniadania

Kruche płatki cynamonowe, czyli domowe cini minis

Szczerze nie lubię cynamonu. Czasem też męczy mnie stanie w kuchni i wykonywanie monotonnych czynności. Ale ten wpis to idealny dowód, że dla dzieci zrobię wszystko i jeszcze więcej. Bo najbardziej nie lubię, gdy idę do sklepu i z całej alejki płatków śniadaniowych, test „konsumenta-czytacza” przechodzi TYLKO pszenica prażona. Ja naprawdę nie rozumiem, dlaczego, na ten przykład, takie zwykłe płatki kukurydziane są naszpikowane cukrami prostymi, barwnikami, czy fosforanami. Inne, te bardziej fikuśne, mają odpowiednio urozmaicony skład.

A gdy ma się takie dzieci jak moje, które płatki uwielbiają jeść najlepiej codziennie, na śniadanie, to staram się im życie usłane płatkami (śniadaniowymi) urozmaicić. Tak więc w tym tygodniu, zamiast pszenicy prażonej z miodem – domowe cini minis.

Składniki:

  • 120 g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 120 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/3 szklanki oleju kokosowego w temperaturze pokojowej
  • 70 g brązowego cukru
  • 1 czubata łyżeczka stewii (zamiennie można dodać 2 łyżki cukru pudru)
  • 2 łyżki miodu
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego lub greckiego

Dodatkowo:

  • 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego
  • 1 czubata łyżka stewii (zamiennie 2 łyżki cukru pudru)
  • 3/4 łyżkeczki cynamonu

Wykonanie:

1. W malakserze wymieszaj mąkę żytnią, mąkę pszenną, sodę i cynamon.

2. Dodaj olej kokosowy, cukier i miód. Znów dobrze wymieszaj.

3. Dodaj jogurt naturalny. I ponownie szczerze wymieszaj.

płatki-ciasto 4 części4. Ciasto wyłóż na obsypany mąką blat. Wyrób i uformuj tak, aby łatwo było je podzielić na cztery, mniej więcej równe części. Każdą część będziemy „rozpracowywać” osobno 🙂

5. Na pojedynczy kawałek połóż papier do pieczenia i rozwałkuj ciasto na cienki, ok 2mm płat.płatki-wałkowanie
6. Odkrój nierówne boki i zacznij dzielić płat ciasta na małe kwadraty.
Najlepiej do tego nada się nóż do krojenia pizzy.

płatki-krojenie

7. A żeby nie było za szybko, to każdy kwadrat ponakłuwaj widelcem 2-3 razy

płatki-dziurkowanie

płatki-pędzelkowanie8. Nasmaruj (idealny do tego jest pędzel silikonowy) dobrze płat ciasta rozpuszczonym olejem kokosowym i posyp obficie stewią wymieszaną z cynamonem.

płatki-przekładanie9. Cienkim nożykiem, przekładaj każdy kawałek ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (to o tym pisałam wcześniej, że jest niezmiernie monotonne).

płatki wyłożone10. Pełną blachę pięknych kwadracików, wstaw do nagrzanego wcześniej do temperatury 180 stopni piekarnika (grzanie góra/dół) i piecz 6-9 minut. Im dłużej pieczesz tym bardziej są chrupiące, ale warto sprawdzać, czy aby się właśnie nie przypalają. płatki gotowe

11. Wyjmij z piekarnika, pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

Dokładnie te same czynności wykonaj z drugim, trzecim i czwartym kawałkiem ciasta. Przy trzecim będziesz mieć już dość, ale widok mlaskających dzieci jest silnie motywujący 🙂

Całość przełóż do szczelnie zamykanego pojemnika. I masz spokój ze śniadaniami na tydzień! 🙂

 W kuchni tkwiła i gotowała: Ania

płatki gotowe1płatki w mleku