Przepisy

Koncentrat bulionu warzywnego

Must have w mojej kuchni. Nie pamiętam kiedy ostatni raz kupiłam jakikolwiek polepszacz w postaci kostek rosołowych, czy innych ziarenek smaku. Chcecie smak? Do zup, do sosów, do mięs? Oto jedyny nad którym warto się trochę pomęczyć, a potem trzymać w lodówce i sięgać ilekroć zajdzie potrzeba. Pamietajcie – MUST HAVE! 🙂 

Przepis pochodzi z książki, którą każdy szczęśliwy posiadacz Thermomixa dostaje w pakiecie, jednak ja przerobiłam go trochę pod swoje smaki i totalnie ograniczyłam sól, której w oryginale jest mnóstwo.

Składniki na słoik o pojemności ok. 300 ml

  • 50 g parmezanu (i tu szczerze radzę, żeby zastąpić naszym rodzimym serem carskim twardym ostrym. Jest o wiele tańszy od parmezanu i smakiem niewiele od niego odbiega)
  • 200 g selera naciowego
  • 120 g marchewki
  • 120 g korzenia pietruszki
  • 1 pomidor
  • 100 g cebuli
  • 150 g cukinii
  • 50 g korzenia selera
  • 50 g białej części pora
  • 1-2 ząbki czosnku
  • garść liści świeżych ziół: bazylia, kolendra, szałwia, rozmaryn
  • mała natka świeżej pietruszki (liście)
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 30 g soli morskiej
  • 30-40 g białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Wykonanie (podaję w wersji bez thermomixu)

  1. Wszystkie warzywa twarde kroimy najdrobniej jak to możliwe, albo trzemy na tarce (to jest ta najgorsza część). Pomidor kroimy na mniejsze kawałki.
  2. Cebulę, czosnek, sól, świeże zioła, oliwę z oliwek zmiksować razem.
  3. Wszystkie składniki (oprócz sera żółtego) wrzucamy do dużego garnka, mieszamy i dusimy na małym ogniu przez ok. 40 minut aż będą miękkie, od czasu do czasu mieszając.
  4. Parmezan bądź zamiennie ser carski zetrzeć na drobnych oczkach tarki i dodać do bulionu. Gotować nieustannie mieszając jeszcze ok. 5 minut.
  5. Całość zmiksować na zwartą, gładką masę.
  6. Przełożyć do słoika, ostudzić.
  7. Trzymać w lodówce (przydatność ok. 3 miesięcy). Można również zamrozić w pojemniczkach do kostek na lód. Po zamrożeniu przełożyć kostki do jednego pojemnika i przechowywać w zamrażarce (1 kostka odpowiada 1 łyżeczce koncentratu).

Do przygotowania 500 g bulionu użyć 1- 2 łyżeczki koncentratu i 500 g wody.

W oryginalnym przepisie podano 120 g soli morskiej, co dla mnie jest ilością ogromną. Używam mało soli, a zastępuję ją suszonymi ziołami (np. moja ukochana czubryca zielona).

Do czego dodaję bulion? Prawie do wszystkiego. Do zup. Do różnych sosów (nadaje im niepowtarzalny smaki i aromat). Dodaję również do pieczonych, duszonych mięs.