bez glutenu · coś na ząb · kolacje · na imprezę · Przepisy · sałatki

Kolorowo sałatkowo

Ostatnio w kuchni bawię się trochę kolorami i smakami. To pewnie znak jak bardzo domagam się już naprawdę ciepłych dni i sezonowych warzyw i owoców. Szczególnie na truskawki czekam z utęsknieniem, bo te 45 słoików moje gwiazdy już pochłonęły. No ale dziś nie truskawkowo  za to na pewno kolorowo 🙂

Składniki:

  • duża garść rukoli
  • duża garść roszponki
  • opakowanie sera feta
  • 1/2 bakłażana
  • 1/2 owocu granatu
  • czarny sezam
  • kilka łyżek oleju dobrej jakości
  • opcjonalnie kilka plastrów kiełbasy salami z orzechami (w promo była, a kanapek nie jadam, więc dodałam 🙂 )
  • odrobina pieprzu ziołowego

Wykonanie:

  1. Rukolę i roszponkę umyć i osuszyć. Ułożyć w misie bądź na półmisku (w zależności w czym podamy sałatkę)
  2. Z sera feta zrobić jednolitą masę i uformować małe kulki (ostatnio uwielbiam tą zabawę). Każdą kulkę obtoczyć w czarnym sezamie. Dodać do sałat.
  3. Bakłażan pokroić w 1 cm plastry i podzielić na 4 części. Wrzucić do miski, dodać kilka łyżek oleju i pieprzu ziołowego i dokładnie wymieszać. Bakłażany ułożyć na patelni grillowej i przypiec z obu stron. Ostudzone dodać do sałatki.
  4. Z połowy granatu wybrać pestki, posypać nimi sałatkę.
  5. Opcjonalnie kiełbasę salami zwinąć w rulon i ułożyć na sałatce. Trochę ona zbędne, szczerze mówiąc, ale na zdjęciach jest, więc w składnikach dodałam.
  6. Nakładać na talerz i polewać sosem.

Składniki na sos:

  • 4 łyżki oleju rzepakowego nierafinowanego lub innego dobrej jakości
  • 2 łyżki octu balsamicznego ciemnego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki miodu

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i polewać sałatkę.

Smacznego! 🙂