coś na ząb · dla dzieci · na słodko · Przepisy

Kokosowo truskawkowo

Wpis, podobnie jak deser – szybki i konkretny.

Gdy macie ciśnienie na słodkości, a w domu puszkę mleka kokosowego, po prostu róbcie. Żalu nie będzie 🙂

Składniki na ok. 6 sztuk*

  • 1 puszka mleka kokosowego (400 g)
  • 1 łyżka żelatyny
  • 2 łyżki gorącej wody
  • 3 łyżki ksylitolu (oczywiście zamiennie z cukrem, czy innym słodem)
  • parenaście sztuk obranych migdałów
  • mus truskawkowy**

* wiele deserów robię w silikonowych foremkach do muffinów. Dla odmiany najrzadziej robię w nich właśnie muffiny 🙂

** w sezonie truskawkowym oprócz dżemów, hurtowo robię musy truskawkowe. Zero filozofii – truskawki miksuję na gładką masę, dodaję ksylitolu lub cukru, czy innego słodu do smaku, przelewam do plastikowych, jednorazowych kubeczków, przykrywam kawałkiem folii aluminiowej, którą dla pewności przytrzymuję gumką recepturką i wstawiam do zamrażalnika. Po sezonie robią za truskawkowy sorbet dla dzieciaków, bądź dodaję do różnych deserów.

Wykonanie

  1. Mleko kokosowe podgrzać (uwaga, żeby nie zagotować) w garnku. Rozpuścić w nim ksylitol/cukier.
  2. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie (ja dodatkowo wstawiam pojemnik, w którym rozpuszczam żelatynę do wrzątku i wtedy mam pewność, że żadnych grudek nie uraczę).
  3. Podgrzane mleko ściągnąć z ognia i wymieszać dokładnie z żelatyną.
  4. Przelać do foremek, bądź małych miseczek, ostudzić i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
  5. Wyłożyć na talerz, polać musem truskawkowym, posypać migdałami.

Dodatkowo do mleka można dodać łyżkę, bądź dwie wiórków kokosowych i dokładnie wymieszać.

SONY DSC
kokosowo truskawkowo