Przetwory

Ketchup cukiniowo-pomidorowy

Tu się przyznaję – oszalałam. Teraz w domu nie robimy nic innego, tylko szukamy pretekstu, co zrobić do jedzenia, aby dodać do tego ketchupu. Widzi mi się przerobienie jeszcze większej ilości cukini, aby do zimy coś jednak zostało.

Przepisów na ten ketchup jest w sieci sporo. Ja go zmodyfikowałam pod siebie, aby moje kubki smakowe były w pełni usatysfakcjonowane i nie ukrywam, na samo wspomnienie, wariują 🙂

Składniki na ok. 7 średnich słoiczów:

  • ok. 1,5 kg cukini (u mnie jedna duża zielona i 1 duża żółta)
  • 400g cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duża łyżka soli morskiej
  • 1 duża łyżka czubrycy zielonej
  • 300 g przecieru pomidorowego (ten polecam!)
  • 4 listki świeżej bazylii
  • pół szklanki octu 10%
  • trochę ponad pół szklanki cukru
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • łyżeczka pieprzu
  • łyżeczka przyprawy piri piri com alho. O przyprawie pisałam tutaj, ale spokojnie zamiennie można dodać łyżeczkę ostrej papryki, albo chili.

Wykonanie:

  1. Cukinię obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wrzucić do dużego garnka.
  2. Cebulę i czosnek drobno posiekać i dodać do cukinii.
  3. Dodać sól i czubrycę, wszystko razem wymieszać.
  4. Odstawić na ok. 3 godziny (nie jest konieczne odcedzanie później nadmiaru wody).
  5. Po tym czasie warzywa gotujemy na małym ogniu, aż staną się bardzo miękkie.
  6. Dodajemy ocet i cukier. Mieszamy i gotujemy ok. 5 minut.
  7. Dodajemy przecier pomidorowy, bazylię i wszystkie inne przyprawy (pomijając już sól i czubrycę). Gotujemy, aż ketchup zacznie gęstnieć.
  8. Miksujemy na gładką masę. Gorący przelewamy do słoików i pasteryzujemy przez 10 minut. Jak ja pasteryzuję pisałam o tym tutaj.

Nic więcej nie napiszę, bo popełniając ten wpis musiałam coś zjeść i to obowiązkowo z ketchupem cukiniowym 🙂

ketchup2 ketchup1

 

 

 

  • Admin do you want unlimited content for your
    website? Type in google:
    Stottai’s Rewriter