bez glutenu · bez nabiału · coś na ząb · obiady · Przepisy

Jesienne mule w sosie pomidorowym z zieloną cukinią

Mule, małże, omułki… Przepadam! Wbrew obiegowej opinii najlepsze są te jedzone zimą, a nie latem (mowa oczywiście o świeżych, a nie mrożonych). Dlaczego? Latem, w ciepłej wodzie małże mają tarło i ich mięso bywa często gorzkawe. Natomiast zimą mule nabierają masy (to tak jak ja 😛 🙂 ) a ich mięso jest pyszne.

Dziś więc mule jesienne w pomidorowej odsłonie, z szalotką, czosnkiem i cukinią. 

Składniki:

  • 1 kg świeżych muli
  • ok. 500 ml sosu pomidorowego /u mnie własnej roboty, z tegorocznych zbiorów. Jeśli nie macie, to kupcie raczej sos pomidorowy, a nie przecier, bo jednak ten drugi jest bardziej aromatyczny, mocniejszy w smaku i może lekko stłamsić omułki. Inna opcja to zmiksować pomidory z puszki. Kolejna – można też na szybko ze świeżych pomidorów zrobić sos i wiadomo, że ten sposób polecam najbardziej :)/
  • ok. 250 g zielonej cukini
  • 3 szalotki (pokrojone w cienkie piórka) 
  • 3 ząbki czosnku (drobno posiekany)
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki orientalnego sosu słodkiego (opcjonalnie)
  • 1/4 szklanka wody (opcjonalnie)
  • pęczek drobno posiekanej natki pietruszki
  • pół pęczka drobno posiekanego świeżego koperku
  • Sól, pieprz, suszona bądź świeża bazylia, kilka liści świeżego tymianku, ew. inne suszone zioła

Wykonanie:

  1. Mule dokładnie przepłukujemy pod bieżącą, zimną wodą (nie pod ciepłą, bo istnieje ryzyko, że muszle zaczną się otwierać). Za pomocą małego nożyka oczyszczamy muszle ze wszystkich narośli i osadów oraz usuwamy tzw. bisiory przypominające zwisające nitki. Jeśli trafimy na otwarte muszle parę razy  lekko uderzamy nimi o blat, bądź wrzucamy na chwilę do garnka z bardzo zimną wodą. Jeśli się zamkną nadają się do dalszej obróbki, jeśli nie należy takie wyrzucić. W przypadku muli mrożonych takich problemów mieć nie będziemy.
  2. Do dużego garnka dodajemy olej i na jeszcze zimny  wrzucamy posiekany czosnek. Dzięki temu danie będzie bardziej aromatyczne. Lekko podsmażamy. Dodajemy pokrojoną szalotkę i całość podsmażamy na złocisty kolor.
  3. Cukinię kroimy w drobną kostkę i dodajemy do garnka. Mieszamy i podduszamy przez ok. 5 minut. Na tym etapie możemy opcjonalnie dodać sos orientalny słodki, ale nie jest to warunek konieczny.
  4. Dodajemy sos pomidorowy i jeśli jest wg nas zbyt gęsty, opcjonalnie 1/4 szklanki wody.
  5. Wrzucamy posiekaną natkę pietruszki, posiekany koperek, doprawiamy do smaku przyprawami. Wszystko dusimy ok. 10 minut na średnim ogniu.
  6. Zwiększamy ogień i do bulgocącego sosu pomidorowego wrzucamy mule. Gotujemy na mocnym ogniu ok. 3-4 minut, co minutę mocno potrząsając garnkiem. Wszystkie muszle powinny być otwarte. Te zamknięte wyrzucamy, bo oznacza to, że małża już przed gotowaniem była martwa i nie nadaje się do spożycia.
  7. Zjadamy zaraz po przyrządzeniu. Smacznego! 🙂