bez glutenu · bez nabiału · ciasta i torty · dla dzieci · na imprezę · na słodko · Przepisy · tarty

Jaglana egzotyka

Gdy zaczynałam swoją przygodę z gotowaniem, a później blogiem, szczerze nie cierpiałam robić tart. Dziś nie wyobrażam sobie tygodnia bez niej. A skoro lecimy wciąż na bezglutenie (niektórzy mówią, że to moda, ja widzę namacalne efekty bezglutenowego spożywania), deszcz pada, nic się nie chce, to trochę egzotyki poprawia nastrój.

Spód tarty to dokładnie ten sam spód, co w tym przepisie. Ostatnio stwierdziłam, że tarta kiepsko odchodzi od mojej formy, więc tym razem posmarowałam formę olejem kokosowym i oprószyłam wiórkami kokosowymi. Teraz jest idealnie.

Składniki na górę tarty, czyli budyń jaglany:

  • 100 g suchej kaszy jaglanej
  • puszka (400 ml) pełnotłustego mleka kokosowego
  • 60 ml wody
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki naturalnego miodu bądź inny (idealnie nie cukier) słodzik
  • 3-4 łyżki soku z cytryny
  • 2-3 liście świeżej mięty

Wykonanie:

  1. Kaszę dobrze opłukać pod zimną, bieżącą wodą. Przelać dobrze wrzątkiem (tak pozbywamy się naturalnej goryczki kaszy).
  2. Mleko przelewamy do garnka, dodajemy wodę i razem podgrzewamy. Dodajemy kaszę i gotujemy pod przykryciem na mniejszym ogniu do momentu, aż kasza wchłonie większość płynu i będzie miękka (ok. 15 minut, zależy również od producenta i informacji zawartej na opakowaniu). Kasza nie powinna pochłonąć całego płynu, konsystencja powinna być lekko rzadka.
  3. Po ugotowaniu zdjąć z ognia, pozostawić jeszcze na 10 minut pod przykryciem. Lekko ostudzić i dodać miód. Zamieszczać, aby miód się rozpuścił. Dodać sok z cytryny, świeżą miętę i zblendować na idealnie gładką masę. Po zblendowaniu dodać wiórki kokosowe i całość wymieszać łyżką.
  4. Masę równo rozprowadzić na spodzie tarty a na wierzchu ułożyć ulubione owoce. U mnie: 3 kiwi, 1 małe mango, 1/2 owocu granatu. Pełna dowolność. Z każdymi sezonowymi, czy egzotycznymi owocami tarta będzie pyszna!

Smacznego! 🙂