Zbliża się upalny weekend i na pewno, na pewno marzycie tylko o tym, żeby chłodzić się pichcąc coś w kuchni. Dokładnie tak jak ja 😛 (ironia, ironia!). Ale jeśli tylko poczujecie ochotę na coś lekkiego i słodkiego, szczerze polecam. Nie dziwcie się, że kolejny raz robię ciasto z kaszy jaglanej. Ja po prostu testuję wytrzymałość kaszy, swoją i rodziny. Póki co wciąż i niezmiennie kaszę jaglaną pod różną postacią wcinają. A i ja wciąż udoskonalam umiejętności obchodzenia się z nią i gotowania, aby naturalna u niej goryczka nie była wyczuwalna.
Tak więc podaję Wam teraz patent na gotowanie kaszy jaglanej, który u mnie sprawdził się w 100%. Zero goryczki. Rewelacyjny smak.
Przed zagotowaniem kaszy jaglanej płuczę ją pod bieżącą wodą, przekładam do miski, zalewam wrzątkiem i moczę co najmniej godzinę. Odcedzam i jeszcze raz przelewam na sitku wrzątkiem i hartuję pod zimną wodą. Przekładam do lekko osolonego (bądź nie, w zależności do czego mi posłuży) wrzątku i nie mieszam. 100% gwarancji, że goryczki nie będzie.
No to wracamy do ciasta, które zaserwowałam córkom z okazji Dnia Dziecka. Jadły 🙂
Składniki na spód ciasta:
- 3/4 szklanki kaszy jaglanej (suchej, nie ugotowanej)
- 3-4 łyżka ksylitolu (zamiennie z cukrem)
- 60 g zblanszowanych migdałów
- 2 małe garści wiórków kokosowych (do wysypania spodu tortownicy)
- 5 łyżek jogurtu naturalnego (dla osób beznabiałowych – i bez jogurtu wyjdzie, aczkolwiek będzie ciut bardziej zbite)
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki wody
- odrobina oleju kokosowego do nasmarowania formy
Wykonanie:
- Kaszę jaglaną namocz, tak jak napisałam powyżej.
- W garnku doprowadź do wrzątku mleko zmieszane z wodą (w wersji beznabiałowej sama woda – 1 1/2 szklanki) i 1 łyżką ksylitolu i ugotuj kaszę wg przepisu na opakowaniu.
Migdały zmiel niekoniecznie bardzo dorobno. Fajnie, jak czuć migdały w masie.
- Formę tortownicy posmaruj olejem kokosowym i posyp wiórkami kokosowymi.
- Ugotowaną kaszę zblenduj/zmiel na gładką masę dodając 2-3 łyżki ksylitolu (cukru).
- Dodaj 5 łyżek jogurtu i zmielone migdały. Dokładnie razem wymieszaj, aż składniki się połączą
Wyłóż masę jaglaną na tortownice. Rozprowadź po całości i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Masa czekoladowa – składniki i wykonanie;
I zaczyna się z górki. Tabliczkę gorzkiej czekolady rozpuść w kąpieli wodnej. Gorącą przelej do tortownicy wyłożonej ostudzoną już masą jaglaną. Rozprowadź po całości. Ostudź i wstaw do lodówki, niech się ścina. Ostatnia prosta i…
Mus ze świeżych truskawek, składniki:
- 500 g świeżych, słodkich, naszych polskich, umytych, obranych truskawek
- 3 łyżki żelatyny (tutaj cierpiałam, ale agar, który idealnie żelatynę zastępuje wziął i wyszedł, a w roztrzepaniu zapomniałam zakupić)
- 1/3 szklanki wrzątku
Wykonanie:
Truskawki zmiksuj na gładką, jednolitą masę. Możesz dodać ksylitolu (cukru) wg własnego uznania. Moje były bardzo słodkie, więc nie dodawałam.
- Żelatynę dokładnie rozpuść we wrzątku i dodaj do zmiksowanych truskawek. Dokładnie wymieszaj.
- Przelej mus do formy, gdzie już leżakuje masa jaglana i czekolada.
- Wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny, aż mus stężeje.
Gotowe. Można dzielić i jeść.
Tak przygotowana kasza jaglana w wyglądzie i nawet w smaku przypomina twaróg, więc na początek oszukałam wszystkich, że to najzwyczajniejszy w świecie sernik. Uwierzyli 🙂
W kuchni tkwiła i gotowała: Ania