bez glutenu · bez nabiału · ciasta i torty · coś na ząb · dla dzieci · na słodko · Przepisy · tarty

Gruszkowo

Jesień przyszła i przyszły wirusy. Tak więc dzieciaki jedno po drugim gorączkują i słodkości się domagają.

Mają to po mnie, że osłabienie organizmu jest równoznaczne ze wzmożonym zapotrzebowaniem na coś słodkiego 🙂 

Całość, to modyfikacja wcześniejszych przepisów na tarty bezglutenowe, jednak uproszczone na tyle, aby w kuchni za długo nie siedzieć.

Składniki na spód tarty:

  • 50 g płatków owsianych
  • 200 g suszonych daktyli
  • 3 łyżki płatków amarantusa
  • 6 łyżek gorącej wody
  • 75 g wiórków kokosowych+trochę do obsypania blachy
  • 4 łyżki roztopionego oleju kokosowegonierafinowanego+trochę do wysmarowania blachy

Składniki na górę tarty – budyń jaglany:

  • 150 g suchej kaszy jaglanej
  • puszka mleka kokosowego (ok. 400 ml)
  • 70 ml wody
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 20 g płatków migdałów
  • 2 łyżki miodu naturalnego
  • 3 łyżki wyciśniętego soku z cytryny
  • 3 dojrzałe, miękkie gruszki
  • 4 kawałki gorzkiej czekolady 

 

Wykonanie spodu:

  1. Daktyle zalać wrzątkiem, odczekać 15 minut, przecedzić, osuszyć i zblendować.
  2. Płatki amarantusa zalać 6 łyżkami wody, wymieszać i odstawić aż wchłoną całą wodę. Dodać do zblendowanych daktyli.
  3. Płatki owsiane lekko zmielić, ale nie za drobno. To wersja opcjonalna, bo równie dobrze można dodać niezmielone. Dodać do reszty.
  4. Do całości dosypać wiórek kokosowych i wlać na koniec roztopiony olej kokosowy. Całość dokładnie wymieszać. Zagnieść i uformować kulę.
  5. Formę do tarty posmarować olejem kokosowym, oprószyć wiórkami kokosowymi. Wyłożyć masę na spód tarty i rozprowadzić równomiernie po całości formy. Wstawić do lodówki na czas przygotowania góry.

Wykonanie góry tarty

  1. Kaszę jaglaną opłukać pod zimną wodą, przelać wrzątkiem, ponownie opłukać pod bieżącą wodą.
  2. Mleko kokosowe wymieszać z wodą i zagotować. Gdy całość się zagrzeje (nie zagotuje), dodać kaszę i gotować do miękkości na małym ogniu. Ważne aby kasza jaglana nie wchłonęła całego płynu, a miała delikatnie lejącą konsystencję. Dzięki temu całość nie będzie zbyt sucha.
  3. Do ciepłej kaszy dodać miód, ekstrakt z wanilii i dokładnie wymieszać.
  4. Dodać płatki migdałów, sok z cytryny i całość zblendować na gładką masę. Przełożyć na tartę i równomiernie rozprowadzić po całości.
  5. Gruszki obrać i pokroić w cienkie plastry, ułożyć na całości tarty.
  6. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i niedbale (bądź całkiem dbale 🙂 ) polać wierzch tarty. Wstawić do lodówki na minimum godzinę.

Smacznego! 🙂