bez mięsa · dla dzieci · must eat · obiady · Przepisy · tarty

Grillowany łosoś z sosem szparagowo-serowym i warzywnymi tartaletkami, z odrobiną pistacji

Grill od zawsze kojarzył mi się z prostotą, czego idealnym zaprzeczeniem jest tytuł wpisu :P, ale powód wyjaśnię poniżej. Szybkie, zielone sałatki, dużo mięsa, do tego bagietka z masłem czosnkowym – to zestaw większości grillujących. Dla mnie to odpoczynek od kuchni, bo to nie ja stoję przy ruszcie i nie ja pilnuję, żeby nic się nie przypaliło. Ale w tym roku grillowanie jest inne, bo ja już nie jem mięsa, Młodsza Córka też za nim nie przepada, Starsza pragnie tylko szaszłyków, a Szanowny Mąż, jak zwykle, jako jedyny problemów nie sprawia.

Dlatego tym chętniej wzięłam udział w konkursie (mój pierwszy w życiu, nie licząc recytatorskich w podstawówce :P), w którym głównym składnikiem był losoś. Czyli coś, za czym cała nasza czwórka przepada i wcina bez zająknięcia. Ale jak tu zrobić coś wykwitnego na grilla i takiego, żeby wszyscy byli zadowoleni? I tu już prosto nie było. Niby chce się zabłysnąć i stworzyć nowe połączenia smaków, zapachów i aby się mieniło od kolorów na talerzu. A z drugiej strony ma się wciąż zakodowane, że grillowanie to jednak jakaś prostota, luz, jedzenie palcami i lokalne, sezonowe produkty.

No i te kubki smakowe moich dziewczyn. Jak nic nie wcisną łososia na rukoli, z mango, truskawkami, w sosie, którego nazwy nawet ja nie jestem w stanie poprawnie wymówić. Poszłam więc na kompromis. Wysiliłam się ciut bardziej niż zwykle przy grillu, ale najważniejszy cel był jeden: miało nam WSZYSTKIM smakować. I udało się! Cała nasza czwórka i zaproszeni goście się najedli. Ze smakiem. Do pełna. Nie szczędząc pochwał. A sławne „Pjichaaaa” Córki Młodszej wciąż i niezmiennie jest dla mnie największym komplementem.

Zaczęłam ambitnie, od tartaletek, które miały być wypełnione sezonowymi, grillowanymi warzywami:

Porcje dla 4 osób

i dla gości się coś znajdzie 😉

Składniki na 10 szt. (równego podziału nie było – walczyliśmy 😉 )

  • 125 g mąki pszennej
  • 65 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka lodowatej wody

Wykonanie:

  1. Mąkę, masło, żółtko i sól wyrobić w maszynie, tak aby ciasto wyglądało jak sypki, lekko wilgotny piasek
  2. Nie przerywając mieszania, dodać łyżkę lodowatej wody. Chwilę jeszcze wyrabiać.
  3. Wyłożyć na stolnicę, uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.
  4. tartaletki surowe2Po tym czasie, wyjąć z lodówki i podzielić na części/małe kulki. Ponieważ ja nie dysponuję typowymi formami do tartaletek, wykorzystałam silikonowe formy do muffinek (dla mnie są idealne). Dobrze rozprowadzić palcami po całości formy, dociskając brzegi. Delikatnie nakłuć spód widelcem.
  5. Do nagrzanego na 200 stopni piekarnika (grzanie góra/dół) włożyć formy z ciastem i piec 15 minut.
  6. tartaletki upieczoneWyjąć, pozostawić do ostygnięcia, powykładać z foremek.

Przygotowanie warzyw:

Oto jakie ja warzywa miałam i wybrałam. Natomiast uważam, że tu pełna dowolność i każdy wybiera te, które lubi i które nadają się do grillowania. Wszystkie warzywa pokroiłam w dość małą kostkę:

  • 1/2 dużego bakłażana
  • 1/2 zielonej cukini
  • 1 żółta cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 pomarańczowej papryki
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • przyprawy: sól morska, pieprz, zielona czubryca, czosnek niedźwiedzi
  1. Pokrojone warzywa przerzełożyć do dużej miski, wlać oliwę i dodać przyprawy.
  2. Delikatnie, dobrze wymieszać. Odstawić do lodówki, aby warzywa się „przegryzły”.
  3. warzywaWyłożyć na tackę do grillowania, położyć na grill i grillować od czasu do czasu mieszając, aż warzywa staną się miękkie (przez pierwsze 15 minut grillowania, warto przykryć warzywa folią aluminiową)

Łosoś:

  • u nas 4 filety  łososia norweskiego + 2 dla wyjątkowych gości 🙂
  • wyciśnięty sok z cytryny
  • przyprawy: sól morska, pieprz, czosnek niedźwiedzi.
  1. Łososia delikatnie skrapiamy sokiem z cytryny. Jeśli chcecie i lubicie, można wycisnąć więcej soku. Ja przyznaję szczerze, że cytryna niekoniecznie jest moim ulubionym dodatkiem do ryb, więc dawkuję jej zazwyczaj mało, albo wcale.
  2. Doprawiamy przyprawami, jednak dość delikatnie. Łosoś wg mnie jest sam w sobie pyszną rybą i lubię czuć jego smak, a nie smak użytych przypraw.
  3. Odstawiamy do lodówki, aż grill się dobrze rozpali, warzywa lekko się na nim podduszą, a łosoś w połączeniu z przyprawami nabierze mocy.
  4. łosoś na grilluUkładamy na ruszcie do ryb, lub tacce do grillowania i grillujemy.

UWAGA: warzywa grillują się dłużej, więc aby wszystko było ciepłe, łososia dajemy na grill ok. 10-15 minut później niż warzywa. Ja osobiście nie lubię przesuszonego łososia, więc grillujemy go tylko do momentu, gdy mamy pewność, że nie jest w środku surowy.

warzywa łosoś grill

Sos szparagowo-serowy

  • 500 g białych szparagów
  • pół sera ziołowego camembert
  • 2 łyżki masła
  • przyprawy: sól, pieprz, suszona natka pietruszki

gotowy sosWykonanie:

  1. Od szparagów odłamać zdrewniałe końcówki, ok. 2 cm.
  2. Nożykiem do warzyw obrać dokładnie szparagi, zaczynając obieranie pod główką w dół.
  3. Opłukać pod bieżącą wodą.
  4. Włożyć szparagi do wrzącej wody dodając do niej uprzednio 1 łyżeczkę soli i 1 łyżeczkę cukru.
  5. Gotować 15 minut.
  6. Ugotowane szparagi oddcedzić, odczekać chwilę, aż lekko ostygną i pokroić na kawałki.
  7. W garnku roztopić masło, dodać pokrojone szparagi i dusić ok. 5 minut.
  8. Dodać pokrojony na kawałki camembert i dusić do momentu, aż ser się rozpuści.
  9. Doprawić przyprawami.
  10. Zmiksować na gładką masę.

Podanie:

  1. Do tartaletek przekładamy warzywa. Ponieważ będzie ich dużo, resztę sukcesywnie sobie dokładamy na talerz, nadwyżkę, póki co, zostawiając na grillu, aby wciąż były ciepłe.
  2. Spód talerza polewamy sosem szparagowo-serowym. Posypujemy pokruszonymi pistacjami.łosoś nakładanie
  3. Nakładamy łososia, znów posypując delikatnie pistacjami.
  4. Dłużej nie czekamy. Zajadamy! 🙂
  5. Znacie zielone wino? Niby lekko musujące, ale, czym jestem zaskoczona, do dania pasowało idealnie.

W kuchni tkwiła i gotowała: Ania

łosoś całość2

łosoś całość1
łosoś całość3 łosoś całość4

Grilluj z łososiem norweskim!