bez glutenu · bez mięsa · bez nabiału · dla dzieci · obiady · Przepisy

Gołąbki z innej bajki

Te gołąbki z tradycyjnymi mają wspólną… nazwę 🙂

Niedoścignioną mistrzynią staropolskich gołąbków jest moja Mama, ja z kolei w swojej kuchni bawię się smakami i świadomie łamię pewne schematy.  Dlaczego? Bo nasza rodzina to istny smakowy misz masz. I zrobić obiad, który wszystkich zachwyci jest w naszym przypadku dużym wyzwaniem. Nieustannie jednak próbuję i od czasu do czasu mogę ogłosić sukces. Tu więc go ogłaszam! 🙂

Składniki:

  • dwie mniejsze główki kapusty włoskiej
  • 150-200 g czerwonego ryżu
  • 1 czerwona cebula
  • 250 g pieczarek
  • 300 g zielonej cukinii
  • 2 łyżki oleju
  • duży ząbek czosnku
  • pęczek świeżego koperku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • przyprawy: 1 łyżeczka czubrycy zielonej, 1 płaska łyżeczka czarnego, mielonego pieprzu, sól
  • ok. 30 g masła

Wykonanie:

  1.  W dużym garnku zagotować wodę, posolić i włożyć główkę kapusty (jeśli to naprawdę duży gar może zmieszczą się obie, ja gotowałam etapami). Gotować kapustę ok. 7-8 minut. Wyjąć i zahartować pod zimną wodą. Odsączyć z nadmiaru wody i ostudzić. Głąb wykroić, każdy liść delikatnie zdejmować i odkrawać zgrubienia u nasady, aby bez problemu nasze gołąbki się zawijały.
  2. W osobnym, mniejszym garnku zagotować wodę, delikatnie posolić i do wrzątku wrzucić czerwony ryż. Ugotować al dente (ok. 30 minut). Niejednokrotnie już pisałam na blogu o walorach i smakowych i zdrowotnych czerwonego ryżu. A odkąd przekonały się do niego moje dzieci („przecież prawdziwy ryż jest biały”), lubię go jeszcze bardziej 🙂
  3.  Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oleju.
  4. Pieczarki pokroić w drobną kostkę, dodać do cebuli. Poddusić ok. 5 minut
  5. Cukinię również drobno pokroić, dodać na patelnię. Ząbek czosnku przecisnąć przez praskę, dodać sos sojowy, przyprawy (nie dodawałam soli, zastąpiłam ją czubrycą zieloną). Wszystko wymieszać i dusić ok. 10 minut.
  6. Warzywa (z utworzonym podczas duszenia sosem) i ugotowany ryż wymieszać razem, ew. doprawić do smaku. Dodać świeżo posiekany koperek.
  7. Zawijać małe ilości farszu (nie jest on tak zwarty jak farsz w tradycyjnych gołąbkach) w liście kapusty i układać dość ciasno w naczyniu żaroodpornym (z przykryciem), na spód którego ułożyć pokrojone drobniej masło.
  8.  Przykryte naczynie wstawić do nagrzanego na 200 stopni C piekarnika (grzanie góra/dół) i zapiekać 25-30 minut.

Jak podawać?:

Możemy tradycyjnie podawać z sosem pieczarkowym (świetnie pasuje), albo z sosem ze świeżych pomidorów (również będzie pyszne), albo, co też ja uczyniłam… Poszaleć odrobinę i podać gołąbki na jarmużowym pesto z tego przepisu . Bardzo mi smak jarmużu pasował do orzechowego posmaku czerwonego ryżu. I jak najbardziej, gołąbki można jeść bez niczego. Nie są w żadnym stopniu za suche.

Polecam!