dla dzieci · kolacje · obiady

Filet z dorsza z warzywami, szparagami i sosem holenderskim

Tak, tak, pomyślicie, że chcę zabłysnąć, niczym gwiazda typu Nowa, w gwiazdozbiorze Delfina. Jasne, byłoby miło, gdyby nie fakt, że poległam na rybie. Znaczy, czemu nie, wyszła całkiem do zjedzenia, tylko wzięła i się rozsypała, a filetem być miała. Ale co tam. Nawet ideałom, raz na jakiś czas, musi się coś zepsuć i w końcu trafiło na mnie 😛 (tylko ja wiem ile przepisów powstało, które tutaj nie zagoszczą, bo były delikatnie mówiąc DO BANI). Ale wyszedł dobry, zdrowy obiad? Wyszedł! Rodzina się najadła? Najadła! Znaczy, zawsze jest jakiś sukces 🙂

Filet z dorsza

O rybach pisałam już tutaj, ale trochę miałam obiekcje, aby pisać, gdzie dobre ryby można kupić. Bo to niby reklama, a dla innych może i antyreklama. A ponieważ za nic mi nie płacą (serio, serio, nic a nic), to czemu mam nie napisać, gdzie ja kupuję ryby, gdy wokół brak dostawców co to własne, pewne stawy mają (a w nich ryby, rzecz jasna). Zresztą ideą tego bloga jest pisanie o potrawach, do użycia których korzystałam z produktów, które można BEZ PROBLEMU kupić w sklepach. Otóż dobre ryby można kupić w Lidlu. Czasem zdarzą się też takie z połowów, a nie tylko hodowlane. A jak mają hodowlane, to jednak z tych lepszych, morskich fal.

ryba z warzywami1A gdy już upolujemy takiego niegdyś wolnego dorsza, doprawmy go przyzwoicie. Jako, że lubię świeże i suszone zioła, swoją rybę doprawiłam: czubrycą zieloną, pieprzem cytrynowym (uwaga, nie przesadźmy), czosnkiem niedźwiedzim, solą morską (opcjonalnie, gdyż czubryca to mieszanka, która już ma w sobie sól). Zawijamy każdy filet osobno w folię aluminiową i wsadzamy do lodówki na co najmniej godzinę.

Warzywa

Tu pełny freestyle. Ja dodaję te, które akurat mam w lodówce, albo na które mam aktualnie większą ochotę. Tak więc u mnie tym razem:ryba z warzywami2

  • pół cukini pokrojonej w talarki
  • pół bakłażana pokrojonego w kawałki
  • 3 ziemniaki pokrojone w ósemki
  • 5 pieczarek pokrojonych w ósemki
  • dodałabym chętnie świeżej czerwonej papryki, ale po prostu sobie wyszła.

Całość doprawiamy wg uznania. U mnie: sól morska, lubczyk, czubryca zielona, czosnek niedźwiedzi, pieprz czarny, słodka papryka).Spód brytfanki polewamy łyżką oleju, wykładamy warzywa, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni (termoobieg) piekarnika na ok. 1 godzinę. W tym wypadku sprawdzamy przede wszystkim miękkość ziemniaków, bo te pieką się najdłużej.

Na 15-20 minut przed końcem pieczenia warzyw, do piekarnika wkładamy również nasze zafoliowane filety z dorsza.

ryba z warzywami3Przyrządzamy szparagi

Z białymi szparagami jest problem taki, że te trzeba obrać i odciąć zdrewniałe końcówki. Oszczędzamy tylko główki, których ani nie obieramy, ani nie ucinamy. Dowiedziałam się również, że jest jakiś specjalny nożyk do szparagów. Ja tam używam zwykłej obieraczki do warzyw, skoro szparag to warzywo 🙂 Szparagi obieramy od góry do dołu, zaczynając pod główką. Idealnie jest gotować szparagi w wysokim garnku, tak aby wystawały główki i oneryba z warzywami4 ugotowały się bardziej na parze, a nie w wodzie. Gotujemy je ok. 15 minut, sprawdzając miękkość widelcem. Jeśli widelec bez problemu weń wejdzie, znaczy już im wystarczy. Należy uważać, aby szparagów nie rozgotować (jak się rozpadają, znaczy przesadziliśmy).

Sosem holenderskim dzieło wieńczymy.

Sos holenderski jest idealny do duszonych ryb i szparagów, stad musiałam, no musiałam go popełnić.

Składniki:

  • 1/4 kostki masła
  • 2 żółtka
  • sok z 1/4 cytryny
  • sól, pieprz.

ryba z warzywami5Wykonanie:

  1. Masło rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu
  2. Żółtka z sokiem z cytryny, solą i pieprzem dobrze ubić, aż uzyskamy pianę
  3. Wciąż ubijając dodawać rozpuszczone i gorące masło.
  4. Sos powinien być gęsty i puszysty o konsystencji majonezu

I na dzisiaj kończymy.

Siadamy. Jemy. Gary zmywamy.

Mój dorsz się rozwalił jak wyciągałam go z folii aluminiowej zapewne dlatego, że był za chudy. Od razu widać, że nie hodowlany, chudzina taka z wolności 🙂

 W kuchni tkwiła i gotowała: Ania

ryba7

ryba z warzywami6