obiady · Przepisy

Filet faszerowany rucolą, suszonymi pomidorami i suszoną gruszką

Ot niedzielny kaprys: faszerowana pierś kurczaka i duże faszerowane pieczarki (przepis tutaj). Zbędne są inne dodatki. Jest syto, zdrowo i zielono 🙂

Składniki na 2 (solidne) porcje:

  • 2 duże piersi kurczaka
  • 25 g świeżej rucoli
  • 30 g drobno startego parmezanu
  • 5 kawałków suszonych pomidorów w oliwie
  • 1 mała szalotka
  • opcjonalnie: 1 suszona gruszka, bądź zamiennie 2-3 suszone/wędzone śliwki lub mała garstka suszonej żurawiny drobno posiekanej – naprawdę doda to farszowi ciekawego smaku 
  • sól, pieprz do smaku
  • ostra i słodka papryka mielona do posmarowania filetów (po pół łyżeczki, jeśli nie lubicie ostrego posmaku, proponuję dać mniej ostrej papryki))
  • ok. 5-6 łyżek oliwy z oliwek.
  • wykałaczki
  • patelnia do grillowania

Wykonanie:

  1. Piersi kurczaka naciąć wzdłuż, (nie przekrawając całkowicie). Doprawić z jednej i drugiej strony solą i pieprzem.
  2. Rucolę umyć i osuszyć. Pociąć/porwać na mniejsze kawałki.
  3. Suszone pomidory pokroić w paski, suszoną gruszkę, szalotkę drobno posiekać i dodać wszystko do rucoli. Na koniec dodać parmezan i dwie łyżki oliwy z oliwek. Dobrze wymieszać.
  4. Tak przygotowanym farszem nadziać nasze filety i spiąć wykałaczkami.
  5. Do miseczki wlać ok. 3 łyżek oliwy z oliwek, dodać mieloną ostrą i słodką paprykę, wymieszać. Silikonowym pędzelkiem dokładnie posmarować nafaszerowane filety.
  6.  Na dobrze rozgrzanej patelni grillowej ułożyć filety i grillować z jednej i drugiej strony do uzyskania złocistego koloru.
  7. Przełożyć do brytfanki i zapiekać w nagrzanym na 180 stop. C (termoobieg) ok. 20-25 minut. 

Naprawdę soczysty, aromatyczny kawałek mięsa 🙂