coś na ząb · dla dzieci · na słodko

Figowo-dyniowe muffiny granatem obsypane

Bo miałam świeże figi, dojrzałe granaty i dynię hokkaido. I jak nie przepadam za robieniem muffinów, to właśnie na nie tym razem się uparłam.

No to obrałam, co obrać miałam,  puree z dyni uczyniłam, składników różnych pododawałam a na koniec łychę ubitej śmietany nałożyłam i granatem posypałam. I podałam.

Składniki na ok. 12 muffinek

  • 250 g mąki tortowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 2 dużej jajka
  • 200 g puree z dyni
  • 60 ml mleka (u nas bez laktozy)
  • 150 g masła
  • 2 świeże, dojrzałe figi
  • szczypta soli
  • opcjonalnie mała śmietana 30% do ubicia

Wykonanie:

  1. Masło rozpuścić i pozostawić do ostygnięcia.
  2. SONY DSCFigi obrać ze skórki i niedbale rozgnieść widelcem
  3. Przygotować dwie większe miski. W jednej wymieszać razem składniki suche (mąka, cukier, etc.). W drugiej mokre (roztrzepane jaja, mleko, rozpuszczone masło).
  4. W trzeciej misce wymieszać puree z dyni z rozgniecionymi figami.
  5. Składniki mokre przelać do miski z mieszanką puree z figami. Dokładnie wymieszać.
  6. DSC07121Delikatnie dodawać składniki suche do mokrych, niedbale mieszając widelcem, aż mąka dokładnie połączy się z resztą składników.
  7. Przekładać do foremek do muffinek (wypełniamy ciastem ok. 3/4 foremki).
  8. Wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika (grzanie góra/dół) na 20-25 minut.
  9. SONY DSCStudzimy.
  10. Podajemy z bitą śmietaną (w zależności od upodobania dosładzaną cukrem), posypujemy owocami granatu.

 

 

SONY DSCSONY DSC