bez glutenu · bez mięsa · kolacje · obiady · Przepisy

Faszerowana kula cukiniowa

To pomysł na zdrowy, bezmięsny obiad. Ponieważ za priorytet postawiłam sobie marnować jak najmniej jedzenia, to jest to idealny sposób na pozbycie się np. rzodkiewki, która nam zalega w lodówce. Zresztą kombinacji może być sporo, bo lodówki i szafki kuchenne są pełne rzeczy przeróżnych, z których może powstać całkiem smaczne połączenie.

Składniki na 2 porcje:

  • 2 szt. okrągłej cukinii
  • 5 szt. rzodkiewek
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu słodkiego orientalnego (lub jasny sos sojowy)
  • 100 g czerwonego ryżu (zamiennie może być każdy inny)
  • 120 g sera mozzarella  
  • 1 łyżka drobno posiekanego szczypiorku (opcjonalnie)
  • do smaku: sól, pieprz, suszony czosnek niedźwiedzi, słodka papryka w proszku
  • 1 łyżka oliwy bądź oleju dobrej jakości

Wykonanie:

  1. Czerwony ryż opłukać pod zimną, bieżącą wodą i ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzić, przestudzić.
  2. Cukinie umyć, obciąć górę z ogonkiem odsłaniając jej środek. Miąższ wydrążyć małą łyżeczką i drobno pokroić.
  3. Rzodkiewkę pokroić w małą kostkę.
  4. Szalotkę, czosnek posiekać i poddusić na rozgrzanym oleju, na patelni.
  5. Dodać rzodkiewkę, cukinię, sos orientalny. Doprawić do smaku, wymieszać. Całość dusić na średnim ogniu ok. 10 minut.
  6. Warzywa z wytworzonym sosem i 3/4  startego bądź pokrojonego w kostkę sera mozzarella dodać do ryżu, wymieszać. Farszem wypełnić cukinie. Na wierzch ułożyć resztę sera mozzarella.
  7. Przełożyć do żaroodpornego naczynia, przykryć górę. Piec w nagrzanym na 200 stop. C piekarniku przez ok. 30 minut. 5 minut przed końcem pieczenia piekarnik przestawić na termoobieg, zdjąć pokrywę, aby góra nam się ładnie przyrumieniła.
  8. Posypać drobno pokrojonym szczypiorkiem.