Przetwory · Thermomix

Domowy przecier pomidorowy z bazylią

Przecier zrobiłam trochę przez przypadek. Tak naprawdę zamierzałam zrobić ketchup cukiniowy. I jakoś nie widziało mi się dodawać kupnego przecieru do mojego autorskiego ketchupu, no więc wyszło jak wyszło. I nie żałuję. Bo przecier wyszedł aromatyczny i idealnie skomponował się nie tylko z ketchupem cukiniowym, ale też z pizzą, którą ku radości Córki Starszej zaserwowałam.

Ale tu już poszłam na łatwiznę i przecier robiłam w thermomixie, aczkolwiek podam dwa sposoby, bo nie od zawsze to cudo kuchenne posiadałam, a przeciery co roku popełniałam 🙂

Składniki na 500 ml przecieru:

  • 1 kg pomidorów (u mnie śliwkowe)
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 listków świeżej bazylii
  • łyżeczka syropu z agawy (zamiennie z cukrem, bądź innym słodem)
  • łyżeczka czubrycy zielonej
  • łyżeczka mieszanki przypraw „niezłe ziółko” (o niej pisałam tutaj). To mieszanka składająca się ze: skórki cytryny, trawy cytrynowej, naci pietruszki, koperku, cebuli, szczypiorku, soli, papryki słodkiej, pieprzu czarnego, czosnku. Dzięki czubrycy i tej mieszance zupełnie darowałam sobie dodanie soli.

Jeśli chodzi o przyprawy, to nie bójcie się dodawać innych mieszanek ziołowych. Nie muszą być konkretnie te, których ja używam. Mogą być to zioła prowansalskie, suszony lubczyk, oregano, itp. Próbujcie, smakujcie, bo naprawdę z przyprawami jest świetna zabawa i można całkiem przypadkowo stworzyć super smak jakiejś potrawy.

Wykonanie:

  1. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do garnka.
  2. Cebulę siekamy i dodajemy do pomidorów.
  3. Do garnka wyciskamy ząbek czosnku i dodajemy bazylię oraz wszystkie przyprawy i syrop z agawy.
  4. Gotujemy na małym ogniu, aż pomidory będą miękkie.
  5. Miksujemy wszystko blenderem i nadal gotujemy, ciągle na małym ogniu, do momentu, aż przecier zgęstnieje.
  6. Przelewamy do słoiczków i pasteryzujemy ok. 20 minut. Ja pasteryzowałam zawsze na sucho, w piekarniku. Słoiki z ciepłym przecierem wstawiamy do nagrzanego na 110 stopni (grzanie góra/dół) piekarnika. Uwaga! Słoiki nie mogą się stykać! Po pasteryzacji nie wyciągamy z piekarnika słoików, tylko zostawiamy je jeszcze na 30 minut.

Wykonanie w Thermomixie:

  1. Pomidory, cebulę, ząbek czosnku, bazylię wrzucić do naczynia i rozdrobnić 5s/8 obrotów.
  2. Dodać przyprawy i syrop z agawy.
  3. Gotować 30 minut, Varoma, obroty 1 (tylnie). Na pokrywkę postawić koszyczek, nie przykrywać miarką.
  4. Po ugotowaniu zmiksować 15s/10 obrotów.
  5. Przelewać gorący przecier do słoiczków. Mocno dokręcić, postawić do góry dnem aż wystygną. Nie jest wymagana żadna dodatkowa pasteryzacja.

Szczerze polecam. Przecier jest pyszny, aromatyczny i ciężko mi teraz będzie zastąpić go kupnym, nawet tym bez zbędnych dodatków.

przecier pomidorowy1 przecier pomidorowy