Przetwory

Domowy ketchup (bez octu)

Ocet bardzo mi się przydaje do odkamieniania czajnika, czyszczenia armatury sanitarnej, czy wnętrza pralki. Tak naprawdę ostatnią rzeczą, do której octu dodaję jest żywność. Oczywiście, zdarza się, ale bardzo sporadycznie i też wtedy najczęściej redukuję jego ilość. Dlatego ten ketchup będzie bez octu i bez cukru. Za to nigdzie takiego nie kupicie, a jak zrobicie to pokochacie. Za smak. Prawdziwy smak ketchupu.

Zapasteryzowałam  10 słoiczków, o pojemności średnio 270 ml jeden, więc z tej ilości co podam, mniej więcej powinno wyjść około 3 litrów ketchupu.

Składniki:

  • 4 kg pomidorów lima
  • ok. 300 g czerwonej świeżej papryki
  • 3 szt. (ok. 350 g) jabłek
  • ok. 20-30 suszonych śliwek (im więcej, tym bardziej słodki ketchup)
  • Przyprawy: 1 łyżka soli morskiej, 1 łyżka czosnku niedźwiedziego, 1 łyżeczka lubczyku, 1  łyżeczka tymianku, 1  łyżeczka suszonej pietruszki, 1 łyżeczka przyprawy „niezłe ziółko” (opcjonalnie), 1 łyżeczka ziół prowansalskich, 2 łyżeczki sosu PIRI-PIRI COM ALHO (zamiennie z przyprawą chili), bardzo opcjonalnie jeśli po spróbowaniu uznacie, że warto – 1 łyżka cukru
  • 6 liści świeżej bazylii

Wykonanie:

  1. Pomidory sparzyć wrzątkiem, zahartować pod zimną wodą i obrać ze skórki.
  2. Paprykę umyć, wykroić nasiona i podzielić na pół.
  3. Jabłka umyć, usunąć nasiona i podzielić na pół (nie obierać ze skórki).
  4. ketchup1Pomidory, paprykę i jabłka wstawić do nagrzanego na 170 stop., termoobieg piekarnika, na 40 minut .
  5. Po tym czasie przełożyć wszystko do dużego (5 litrowego) garnka dołożyć suszone śliwki i gotować na małym ogniu ok. 2,5-3 godzin bez przykrywania garnka pokrywką. Sok ma powoli odparowywać.ktechup2
  6. Na godzinę przed końcem dodać wszystkie przyprawy. Wymieszać.
  7. Na koniec wszystko dokładnie zmiksować na gładką masę.
  8. Jeśli jest taka konieczność i ketchup wydaje wam się zbyt rzadki, przelejcie całość z powrotem do garnka i gotujcie (bez przykrywania) do momentu, aż nadmiar soku odparuje, a konsystencja będzie dla was zadowalająca.
  9. Przełóż gorący ketchup od razu do czystych słoików, zakręć i odwróć do góry dnem. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia. I pasteryzacja z głowy 🙂

Zapewniam, że smak i aromat to zupełnie inna bajka niż kupne ketchupy. Czuć pomidorami i aromatycznymi ziołami. Tego w sklepie nie kupicie! 🙂

ketchup4 ketchup5 ketchup