coś na ząb · dla dzieci · na słodko · pieczywo · Przepisy · śniadania

Domowy chleb z rodzynkami

Nie mogło być inaczej – chleb ten piekę namiętnie na przemian z żurawiną i rodzynkami. I tak oto moje odejście od glutenu zniweczyła siostra ma rodzona, która chleb ten zakupiła w pewnej małej, niemieckiej piekarni, a ja uparłam się, że muszę taki robić i jeść, jeść, jeść. I wiecie co? Uwielbiam go! 🙂

Składniki na wysoki (bo taki w oryginale był) bochenek chleba:

  • 500 g mąki tortowej (takie użyłam, więc nie wiem jak w wydaniu ze zwykłą pszenną będzie chleb smakował, ale tortowa wydawała mi się idealna właśnie do tego chleba)
  • 40 g ksylitolu zamiennie z cukrem
  • szczypta soli
  • 40 g świeżych drożdży
  • 150 g mleka
  • 2 jajka
  • 70 g roztopionego masła
  • 150 g rodzynek lub żurawiny suszonej

Wykonanie:

  1. Mleko podgrzać do temp. ok 40 stopni. Dodać drożdże, cukier i wszystko mieszać do momentu aż się rozpuści. Odstawić na ok. 15 minut, niech drożdże sobie popracują.
  2. Mąkę przesiać do dużej miski (to istotne, bo wtedy chleb jest bardziej puszysty), dodać szczyptę soli. Powoli wlewać mleko z drożdżami i mieszać drewnianą łyżką.
  3. Dodać roztopione masło i jajka wciaż wyrabiając jeśli już nie łyżką (ciasto będzie robiło się coraz bardziej kleiste) to rękoma. Ciasto należy namiętnie wyrabiać ok 10 minut, aż będzie idealnie gładkie.
  4. Dodać rodzynki lub żurawinę i znów wyrabiać całość ok 5 minut.
  5. Odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.SONY DSC
  6. Po tym czasie całość przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (nie jest to konieczne przy formach silikonowych) i wstawić do nagrzanego piekarnika (180 stopni, grzanie góra/dół) na 30-35 minut. Nie przerażać się, gdy naprawdę mocno urośnie. Tak ma być.
  7. Idealnie, najsmaczniej, najlepiej, najcudniej smakuje z masłem 🙂

  • Bije z tego bloga naturalnoscia i szczeroscia. Ciesza mnie takie posty, zgadzam sie z kazdym zdaniem.

  • Cudowny post, humor i dystans! Plus ogolnie bardzo fajny blog 🙂 Gratuluje! 🙂