ciasta i torty · na imprezę · na słodko · Przepisy

Diabelsko czekoladowe ciasto

Kto wyjada dzieciom po nocach czekoladę?

Kto zwala całą winę na łakomego Mikołaja?

Kto nie chce się przyznać do pustych opakowań po czekoladowych cukierkach?

Nie ja!

To Mąż Szanowny!

Dlatego nie mogło być inaczej – zamiast tortu urodzinowego dostał czekoladowe ciasto, gdzie czekolada, czekoladę pogania. A od siebie, z głębi serca dodałam dwie szczypty chili i pozwoliłam wylizać miskę – tym razem nie dzieciom 😛 🙂

Składniki na ciasto:

  • 120 g gorzkiej czekolady (idealna jest ta z największą zawartością kakao)
  • 125 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 300 g drobnego cukru trzcinowego
  • 300 g mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 120 g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)
  • 2 jajka, rozdzielone żółtka od białek (w temperaturze pokojowej)
  • 175 ml wody niegazowanej
  • 300 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 1 łyżka cukru pudru

Składniki na polewę:

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 120 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 2 szczypty chili (opcjonalnie)

Wykonanie ciasta:

  1. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę, 100 g cukru i kwaśną śmietanę, cały czas mieszając. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Mąkę przesiać, wymieszać z kakao i sodą.
  3. Ubić białka na bardzo sztywną pianę.
  4. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą i kremową masę. Stopniowo dodawać resztę (200 g) cukru, cały czas ubijając. Potem dodawać po jednym żółtku. Zmniejszyć obroty miksera i po trochu dodawać mąkę na zmianę z wodą.
  5. Całość dokładnie połączyć z ostudzoną czekoladową masą i ubitymi białkami.
  6. Ciasto rozłożyć do dwóch tortownic o średnicy 24 cm wysmarowanych masłem i oprószonych mąką, bułką tartą, wiórkami kokosowymi (do wyboru). Piec ok. 20 minut, do suchego patyczka, ale jednak starać się nie przesuszyć ciasta. Jeśli mamy 1 tortownicę (jak ja), ciasto podzielić na dwie części i pieczemy placki jeden po drugim. A w zasadzie (pomyślałam o tym dopiero teraz, brawo ja), można je bez problemu potraktować jak biszkopt i upiec w całości, aby po ostygnięciu przekroić na pół. No ale co utrudniłam sobie życie, to moje 🙂
  7. Placki ostudzić.
  8. Ubić bitą śmietanę dodając cukier puder i rozprowadzić na jednym placku położonym na paterze.
  9. Na bitą śmietanę położyć drugi placek i na całości rozprowadzić polewę czekoladową.

Wykonanie polewy:

  1. Czekoladę na polewę połamać na kosteczki i razem ze śmietaną rozpuścić dokładnie w kąpieli wodnej (nie zapomnij o mieszaniu).

Nie ukrywam, że mi najbardziej smakowało na drugi dzień, gdy ciasto zrobiło się odpowiednio wilgotne.

Jak najbardziej, gdy góra za bardzo wyrośnie, można ją wyrównać delikatnie ścinając nożem. Ja tego nie zrobiłam, bo zupełnie w takich ciastach/deserach nie przeszkadzają mi nierówności, czy nieidealnie rozprowadzona na wierzchu polewa czekoladowa. Skoro to diabelsko czekoladowe ciasto niech ma swój zadziorny charakter 🙂

Smacznego!

SONY DSC

SONY DSC