bez glutenu · bez mięsa · coś na ząb · do chleba · kolacje · makarony · na imprezę · obiady · Przepisy · Thermomix

Pesto z jarmużu

Idąc za ciosem – kolejne pesto. Tym razem zmiksowany został jarmuż. Jest troszeczkę ostrzejsze w smaku od pesto z rukoli. Smakowo fajnie będzie pasował z mięsami, których raczej nie jadam, no ale reszta rodziny i owszem. Ale znając mnie na pewno wymyślę z czym, dla mnie jadalnym będzie pasować idealnie i nie zapomnę się podzielić… Czytaj dalej Pesto z jarmużu

bez glutenu · bez mięsa · coś na ząb · do chleba · kolacje · makarony · na imprezę · obiady · Przepisy · Przetwory · Thermomix

Pesto z rukoli

Warto mieć w lodówce. Idealna jako pasta do kanapek, dodatek do obiadu, czy przekąska na kolację. Ładuję to pesto wszędzie – do makaronów, do mięs, jako dip. No i dorwałam się do rukoli z małego, lokalnego gospodarstwa, więc poznałam różnicę i w wyglądzie i w smaku od tych z supermarketów. Ta z gospodarstwa jest zdecydowanie… Czytaj dalej Pesto z rukoli

dla dzieci · na imprezę · obiady · Przepisy

Pierożki z ciasta francuskiego

Tak naprawdę wciąż lecimy na sławie bakłażana. No dobrze, na pozostałościach z tego farszu. Ponieważ ciasto francuskie to moje „must have” w lodówce i braki uzupełniam na bieżąco, powstał obiad na dzień następny, który przyniósł miłe zaskoczenie. Moje dziewczyny jedzą warzywa, natomiast nie jest to (wg matki) ilość idealna. Okazało się, że od lat robiłam… Czytaj dalej Pierożki z ciasta francuskiego