bez glutenu · bez mięsa · kolacje · obiady · Przepisy

Faszerowana kula cukiniowa

To pomysł na zdrowy, bezmięsny obiad. Ponieważ za priorytet postawiłam sobie marnować jak najmniej jedzenia, to jest to idealny sposób na pozbycie się np. rzodkiewki, która nam zalega w lodówce. Zresztą kombinacji może być sporo, bo lodówki i szafki kuchenne są pełne rzeczy przeróżnych, z których może powstać całkiem smaczne połączenie.

coś na ząb · kolacje · must eat · obiady · Przepisy

Krewetki z zielonym pieprzem, czosnkiem i pietruszką

Z wysoka spadłam na niziny. Spadło też moje ciśnienie i od powrotu snuję się po domu, nie mając siły na nic. No dobrze, na zrobienie pysznych krewetek zawsze będę miała siłę. Na ich zjedzenie – tym bardziej 🙂 Jednak największym odkryciem we francuskich Alpach okazały się nie zwyczajowe krewetki, nie ślimaki, nawet przegrzebki mi tyłka nie… Czytaj dalej Krewetki z zielonym pieprzem, czosnkiem i pietruszką

bez glutenu · coś na ząb · kolacje · obiady · Przepisy

Combo sezonowe

Doprawdy nie wiem jak nazwać to danie, bo powstało pod wpływem chwili, a raczej aby wykorzystać ten moment, gdy gotuję tylko dla siebie i pod swoje smaki i zachcianki. A że takie dni zdarzają się niezwykle rzadko, to postanowiłam połączyć, to co uwielbiam w tym sezonie: CYKORIĘ, FENKUŁ i ZIELONE SZPARAGI. Plus orzechy włoskie, taki mój… Czytaj dalej Combo sezonowe

bez glutenu · bez mięsa · coś na ząb · do chleba · kolacje · makarony · na imprezę · obiady · Przepisy · Thermomix

Pesto z jarmużu

Idąc za ciosem – kolejne pesto. Tym razem zmiksowany został jarmuż. Jest troszeczkę ostrzejsze w smaku od pesto z rukoli. Smakowo fajnie będzie pasował z mięsami, których raczej nie jadam, no ale reszta rodziny i owszem. Ale znając mnie na pewno wymyślę z czym, dla mnie jadalnym będzie pasować idealnie i nie zapomnę się podzielić… Czytaj dalej Pesto z jarmużu

bez glutenu · bez mięsa · coś na ząb · do chleba · kolacje · makarony · na imprezę · obiady · Przepisy · Przetwory · Thermomix

Pesto z rukoli

Warto mieć w lodówce. Idealna jako pasta do kanapek, dodatek do obiadu, czy przekąska na kolację. Ładuję to pesto wszędzie – do makaronów, do mięs, jako dip. No i dorwałam się do rukoli z małego, lokalnego gospodarstwa, więc poznałam różnicę i w wyglądzie i w smaku od tych z supermarketów. Ta z gospodarstwa jest zdecydowanie… Czytaj dalej Pesto z rukoli