bez glutenu · ciasta i torty · na słodko · Przepisy · tarty

Ciasto cytrynowe bez glutenu i bez pieczenia

To ściema z tym ciastem, bo tak naprawdę masą wyłożyłam tortownicę o średnicy 24 cm, ale równie dobrze można użyć formy do tarty i za klasyczną tartę będzie robić. Tym razem inny przepis na bezglutenowy spód. I mocno cytrynowy wsad. Dla miłośników cytryn, witaminy C (chociaż ponoć cytryna z tą ilością i tak nie powala).… Czytaj dalej Ciasto cytrynowe bez glutenu i bez pieczenia

bez glutenu · bez nabiału · ciasta i torty · dla dzieci · na imprezę · na słodko · Przepisy · tarty

Jaglana egzotyka

Gdy zaczynałam swoją przygodę z gotowaniem, a później blogiem, szczerze nie cierpiałam robić tart. Dziś nie wyobrażam sobie tygodnia bez niej. A skoro lecimy wciąż na bezglutenie (niektórzy mówią, że to moda, ja widzę namacalne efekty bezglutenowego spożywania), deszcz pada, nic się nie chce, to trochę egzotyki poprawia nastrój.

ciasta i torty · na słodko · Przepisy · tarty

Niebo w gębie, czyli kruche ciasto z borówkami i białą czekoladą

Ta kombinacja smaków jest zakazana dla osób na diecie, bo uwierzcie nie oprzecie się pokusie i  z postanowień noworocznych nic wam nie wyjdzie. To idealne ciasto dla tych, którzy zamrażają lato i podobnie jak ja, o każdej porze roku mogą wyjąć z zamrażarki borówki o smaku lata. To wreszcie ciasto dla tych, którzy po prostu… Czytaj dalej Niebo w gębie, czyli kruche ciasto z borówkami i białą czekoladą

ciasta i torty · dla dzieci · na słodko · tarty

Owoców moc, czyli na krucho, na szybko, na słodko

Jeśli kiedyś pisałam, że robienie ciasta kruchego do tart wszelakich jest pracochłonne, to kłamałam 🙂 To po prostu kwestia wprawy i dobrania tego jednego, jedynego przepisu NAJ. Macham więc na szybko ciasto, ilekroć słodyczy zapragnę i zmieniam tylko wkłady. Btw. ciasto kruche można mrozić!

bez glutenu · ciasta i torty · coś na ząb · dla dzieci · na słodko

Kruchość na pomarańczową nutę

Jako styczniowo-lutowa mistrzyni kruchych ciastek, oto kolejna ich odsłona. Dodatkowo ciacha opieczętowałam i znak towarowy nadałam 🙂 Unikam kalorycznych pokus i wciąż testuję mąkę jaglaną i jej możliwości. Robię to celowo, gdyż w pełni przygotowana, chcę mocno ograniczyć gluten w swojej kuchni.

ciasta i torty · dla dzieci · must eat · na słodko

Deser gruszkowo-bazyliowy

Wiem po kim moje córki mają tak wybredne kubki smakowe – tylko i wyłącznie po mnie. Bo gdy mam ochotę na coś słodkiego, nie zadowolę się kawałkiem czekolady, herbatnika, czy kupnego ciasta. No nie, nie, nie. Może i uszczknę kawałek, bo słodkiego się domagam, ale satysfakcji zero. A nadszedł ten dzień, gdzie słodkiego mi się… Czytaj dalej Deser gruszkowo-bazyliowy