Na zakupach · Przepisy · tarty · Thermomix

Tarta z płaskurki – przepis podstawowy na kruche ciasto

Pisałam już o płaskurce, chociaż dość pobieżnie, aby nie zanudzać tych, którzy wpadli do mnie po konkretny przepis. Tym razem wpis specjalnie dla tych, którzy mąkę z płaskurki stosują, bądź chcą zacząć stosować w swojej kuchni. A przy okazji przepis podstawowy na tartę z płaskurki. Zapraszam! 🙂

bez glutenu · bez mięsa · bez nabiału · dla dzieci · must eat · Na zakupach · obiady · Przepisy

Dziki łosoś z salsą z mango

I okazało się, że nie trzeba mieć pieniędzy jak lodu, ani szukać dzikich łososi gdzieś na końcu świata. W moim przypadku wystarczy przejść 500 metrów do sklepu, co to ma logo biedronki (wciąż zastanawiam się skąd im się akurat biedronka napatoczyła) i kupić dzikiego łososia z Alaski za całkiem rozsądną cenę…

Na zakupach

Kooperatywa spożywcza, czyli jaki jeść zdrowo i niedrogo

Wszyscy sądzą, bo tak nas rynek przyzwyczaił, że zdrowe jedzenie powinno być drogie. Dlatego nie dziwię się, że wciąż wolimy kupować warzywa, mięso, nabiał w hiper, super marketach, a zaledwie okazjonalnie zaopatrywać się na bazarach. Ale, ale, jest alternatywa. Tańsza niż ogólnodostępne produkty eko, ale wciąż eko. W wielu przypadkach z dowozem pod same drzwi.… Czytaj dalej Kooperatywa spożywcza, czyli jaki jeść zdrowo i niedrogo

Na zakupach

Jak zrobić puree z dyni i czemu nie wyrzucam pestek

Odmian dyni jest od groma, ale tylko jedna, póki co, do naszych kubków smakowych przemawia. Zero w nas oryginalności – to dynia hokkaido. Jak tylko pojawia się wczesną jesienią, rzucam się na nią, przerabiam na puree i mrożę, aby w zimowe wieczory delektować się chociażby rozgrzewającą zupą dyniową. A pestki dokładnie myję i suszę, zapewniając sobie… Czytaj dalej Jak zrobić puree z dyni i czemu nie wyrzucam pestek

bez mięsa · bez nabiału · coś na ząb · dla dzieci · do chleba · kolacje · must eat · Na zakupach · śniadania

Bagietka z bakłażanem i cukinią i…

W końcu i ja dotarłam na Wrocławski Bazar Smakosza, już przy wejściu rzucając się na znane mi i uwielbiane przeze mnie stoisko z przyprawami bez dodatkowej chemii. Dorwałam nową, autorską przyprawę „Niezłe ziółko” i szczerze Wam powiem, że jest naprawdę niezła 🙂 Zaraz potem rzuciłam się na Greka, jak tylko zobaczyłam u niego wiadra oliwek, owoców morza,… Czytaj dalej Bagietka z bakłażanem i cukinią i…

Na zakupach

O bobie

O bobie mogłabym długo. Bardzo lubię i zawsze czekam na bobowy sezon i zawsze żałuję, że trwa tak krótko! Czy bób jest zdrowy? Nawet bardzo! Bób należy do rodziny strączkowych, a w jednym strączku znajduje się ok. 3-5 smakowitych ziaren. Te młodziutkie, jasnozielone można jeść na surowo (wyjątkiem są osoby chorujące na Fawizm, niezwykle rzadka… Czytaj dalej O bobie

Na zakupach

Vinho Verde czyli (nie całkiem) zielone wino

Kupujemy i smakujemy. A co nam posmakuje, tym się z Wami dzielimy. Dzisiaj polecamy coś dla duszy, na słoneczny weekend, których mniemam, że będzie coraz więcej. Vinho verde to wino, które pochodzi z Portugalii. Tłumacząc słowo w słowo, znaczy to „zielone wino”, ale zdziwiłby się ten, który by zaufał słownikowi, bo nie jest ono zielone.… Czytaj dalej Vinho Verde czyli (nie całkiem) zielone wino

Na zakupach

O rybach prawie wszystko

Oto dlaczego nie jestem wegetarianką. Bo kocham ryby! I o ile bez mięsa mogę i chcę żyć, o tyle na widok niektórych gatunków ryb dostaję ślinotoku. I nie tylko ja. Córka Młodsza nad rybą się trzęsie. Córka Starsza solidarnie z Matką, dostaje ślinotoku.  Ale zanim rybę podam, przemierzę kilometry, aby w gąszczu tych dostępnych wybrać… Czytaj dalej O rybach prawie wszystko