bez mięsa · bez nabiału · kolacje · must eat · obiady · sałatki

Czerwony ryż z roszponką i orzechami

Jak za ryżem białym nie przepadam, tak ryż czerwony pokochałam od momentu kiedy TO risotto poczyniłam. Za smak, za konsystencję, za możliwość kombinacji, za sytość, za wartości odżywcze, a nawet trafiłam na dostawcę, który w całkiem zacnej cenie ryż czerwony sprzedaje. Nic tylko jeść garściami i kombinować ze smakami. No to pokombinowałam 🙂

Składniki:

  • 150 g czerwonego ryżu
  • 500 ml gorącej wody
  • 2 garści roszponki
  • 10 kawałków suszonych pomidorów w zalewie z oliwy (jeśli są z kaparami, również dodać kapary)
  • 2 łyżki  oliwy ze słoika z suszonymi pomidorami
  • garść prażonego słonecznika
  • garść średnio posiekanych orzechów włoskich
  • 1-2 szczypty świeżo zmielonego pieprzu, a jeśli macie pieprz pomarańczowy, to już w ogóle bosko 🙂
  • 1-2 łyżeczki soli

Wykonanie:

  1. Ziarna ryżu zalać 500 ml gorącej wody, posolić i gotować 40-45 minut. Jeśli ktoś lubi, jak ja, bardziej twardy ryż, skrócić czas gotowania do 35 minut. Nadmiar wody odcedzić.
  2. W misce wymieszać ryż z oliwą z zalewy.
  3. Kawałki pomidorów przekroić na pół. Dodać do ryżu i delikatnie wymieszać.
  4. Roszponkę umyć, osuszyć. Również dodać do ryżu.
  5. Orzechy włoskie pokroić na mniejsze kawałki, ale tak, żeby były i widoczne i wyczuwalne. Dodać do całości.
  6. Na końcu dodać garść prażonego słonecznika. Całość delikatnie wymieszać i nakładać na talerz.

Syty obiad. Zdrowa kolacja!

SONY DSC

SONY DSC