ciasta i torty · coś na ząb · dla dzieci · na słodko · Przepisy · Thermomix

Curd z mango

Z mango jest tak, że uwielbiam je kupować przede wszystkim dla zapachu. Smak ma całkiem przyjemny, ale dla mnie za mało wyrazisty i tak naprawdę przepadam przede wszystkim za salsą z mango.  No ale ile można? 🙂

W tym wydaniu mango zastępuje budyń, czy krem do ciast, a smak można ładnie podkręcić sokiem z cytryny, limonki, czy pomarańczy. I tu zdecydowanie wygrywa jako dodatek do ciast, czy innych słodkości.

Składniki:

  • 1 duże, bardzo dojrzałe mango, które w efekcie da nam ok. 400 g puree
  • 100 g cukru pudru
  • 3 żółtka z dużych jaj
  • 30 g soku z cytryny, bądź z limonki, albo kwaśnej pomarańczy
  • 35 g  masła
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 1,5 łyżki wody

Wykonanie:

  1. Mango obrać, pokroić w kostkę i przy pomocy blendera, malaksera zmiksować na gładkie puree, bez grudek. Jeśli będzie to konieczne ewentualne grudki przetrzeć przez sito. Użytkownicy Thermomix, miksując na najwyższych obrotach mogą być pewni braku jakichkolwiek grudek 🙂
  2. Puree przełożyć do garnka, dodać cukier,  sok z cytryny i żółtka. Podgrzewać cały czas mieszając. Przed momentem zagotowania się puree, ściągnąć garnek z palnika, aby masa się nie zwarzyła.
  3. Skrobię ziemniaczaną rozrobić w wodzie, wlać do garnuszka i dokładnie wymieszać. Ponownie postawić na gazie i podgrzewać cały czas mieszając. Również w tym przypadku, przed zagotowaniem zdjąć z palnika, dodać masło i wymieszać, aż do jego rozpuszczenia. Schłodzić i wstawić na kilka godzin do lodówki.
  4. W takiej postaci mango curd możemy trzymać w lodówce do 3 dni.
  5. Idealnie nadaje się do ciast i deserów, jako zamiennik budyniu, czy kremu.