ciasta i torty · dla dzieci · must eat · na słodko · Przepisy

Ciasto z kaszy jaglanej, czyli deser, którego miało nie być

Ugotowałam gar kaszy jaglanej. Na obiad. Jak każda porządna Pani Domu, Matka i Kucharka. Dzieci ostentacyjnie wzgardziły nie tyle kaszą, co całością, jak na Prawdziwe Panie Domu przystało. Tak więc dokonałam przeróbki, dania głównego na zjadliwe dla dzieci danie główne  i rzeczoną kaszę na deser, które dzieci za karę dostały dnia następnego. No dobrze, ciasto wymodziłam już późnym wieczorem, więc nie chciałam budzić, żeby próbowały.

No cóż, pozostaje mi tylko podziękować moim Dziewczynom, że zmusiły mnie niejako do wykonania tego ciasta, bo trafia do kategorii MUST EAT i staje się ciastem domowym (czytaj: często wykonywanym).

Składniki na ciasto (forma o średnicy 24 cm):

  • 520 g kaszy jaglanej ugotowanej (jak gotować kaszę jaglaną podam poniżej w TIPACH). Ja ugotowałam szklankę kaszy i trochę mi jej zostało po wykorzystaniu do ciasta.
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 80 g ksylitolu lub cukru (to wersja mniej słodka. Można dodać 100 g, żeby było słodsze)
  • 2 duże jabłka
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 30 g daktyli suszonych (opcjonalnie)
  • 70 g zblanszowanych migdałów
  • papier do pieczenia

Wykonanie:

ciasto_jaglane_przygotowanieJabłka obieramy i dzielimy na mniejsze kawałki. Do kaszy dodajemy jabłka, mleko, cukier i miksujemy/blendujemy na gładką masę. Dodajemy 2 jajka i łyżeczkę proszku do pieczenia. I jeszcze trochę miksujemy, aż składniki dobrze się połączą. Ciasto jest zatrważająco płynne, ale nie ma się czym przejmować. Przejdzie mu 🙂 Przelewamy je do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch układamy pokrojone drobniej daktyle i delikatnie dociskamy łyżką, aby lekko się zapadły do ciasta. ciasto_jaglane_przygotowanie1Wierzch posypujemy rozdrobnionymi w blenderze migdałami, aby pokryły cały wierzch ciasta tworząc niby kruszonkę.

Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzanie góra/dół) na 45 minut. Po tym czasie przełączamy piekarnik na grzanie TYLKO DÓŁ i pieczemy jeszcze przez 20 minut sam spód. ciasto_jaglaneCiasto wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy je DO CAŁKOWITEGO OSTYGNIĘCIA. Gdy już ostygnie, delikatnie, na papierze do pieczenia przekładamy na płaski talerz, kroimi, wcinamy. I wcinamy. I wcinamy. Aż się skończy 🙂

Ja spód talerzyka posmarowałam gorzką ciemną czekoladą. Za drugim razem pozostałą po czymś tam masą kajmakową, ale i tak najlepiej, najlepiej smakuje samo, bez innych dodatków.

 W kuchni tkwiła i gotowała: Ania

ciasto_jaglane_czekolada ciasto_jaglan_kajmak1

ciasto_jaglane_kajmak

TIPY:

  1. Kasza jaglana jest kaszą, która lubi się pieścić, aby pozbyć się goryczki, i która, jak się jej nie dopieści, pozostanie. W tym celu kaszę przed gotowaniem należy dokładnie opłukać zimną wodą. Potem dokładnie zlać wrzątkiem. Delikatnie przełożyć do gotującej się, lekko osolonej wody. NIE MIESZAĆ podczas gotowania. Gotować na małym ogniu, aż kasza wchłonie całą wodę. Najczęściej wg zaleceń producenta jest to 15 minut. Ja po prostu sitko wykładam dużą gazą, przepłukuję kaszę zimną i ciepłą wodą i wraz z gazą delikatnie przekładam do garnka z wrzątkiem, zsuwając powoli kaszę. Gazę oczywiście wyjmuję 🙂 Ważna zasada 1:2. Szklanka kaszy, dwie szklanki wody do jej ugotowania.
  2. Ciasto może wydawać wam się lekko płynne nawet po upieczeniu, ale nie przejmujcie się, po ostygnięciu przyjmie stałą i zwartą konsystencję.

 

Ania