bez glutenu · ciasta i torty · na słodko

Ciasto jagodowe z czekoladowymi borówkami

Tak bardzo, bardzo chciałam zrobić ciasto bez mąki. I żeby wszyscy padli z rozkoszy smakując pierwszy kęs. I może by mi się to udało, gdybym do bezmącznego spodu dodała syropu z agawy. Ale pomyślałam o tym, w momencie, gdy pierwszy kęs spróbowałam. I o ile wierzch mógł z lekka powymiatać, o tyle spodowi czegoś zabrakło. I od razu wiedziałam czego. Dlatego podam poprawiony już przepis na bezglutenowy spód i drugi, prostszy, nie wymagający za to pieczenia. Jedyny minus ciasta jest taki, że zanim się je zje, musi postać w lodówce całą noc, czyli przyjemność odroczona. No to do dzieła.

Składniki na spód ciasta (wersja bezglutenowa):

  • 2 szklanki zblanszowanych migdałów
  • 8 daktyli
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
  • 2-3 łyżki syropu z agawy

Wykonanie:

  1. Migdały i daktyle namoczyć na noc w dwukrotnej ilości wody.
  2. Na drugi dzień część wody z nocnego moczenia odlać do szklanki (może się przydać). Resztę dobrze odcedzić, dodać rozpuszczony olej kokosowy i zmielić wszystko na gładką, jednolitą masę.
  3. Dodać zmielone siemię i syrop z agawy i jeszcze raz dobrze wszystko wymieszać.
  4. W razie potrzeby dodać trochę odlanej wody z nocnego namaczania (dodałam 6 łyżek).
  5. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć masę i równomiernie rozprowadzić po całości formy. Dokładnie docisnąć.
  6. ciasto jagodoweWstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 180 stopniach (grzanie góra/dół) ok. 10-15 minut. Wystudzić.

Składniki na spód ciasta (wersja bez udziwnień, niegdyś przeze mnie wykorzystana przy innym wypieku)

  • dowolne, ulubione kruche ciastka (opakowanie ok. 140 gram)
  • 50 g zblanszowanych migdałów
  • 50 g miękkiego masła (pokusiłabym się nawet o zamianę masła na olej kokosowy)
  • opcjonalnie, w zależności od rodzaju dodanych ciastek – cukier (ilości nie podam, najlepiej próbować)
  • opcjonalnie 1 łyżka gorzkiego kakao

Wykonanie:

  1. Migdały drobno zmiel (nie na papkę jak w przepisie powyżej, mogą być zdecydowanie większe kawałki).
  2. Do malaksera wrzuć ciastka, zmielone migdały, cukier, kakao. Na koniec dodaj miękkie masło. Wszystko dokładnie wyrób/wymieszaj.
  3. Wyłóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Rozprowadź po całości i dobrze dociśnij.

Wierzch ciasta, czyli masa jogurtowo-jagodowa. Składniki:

  • 450 g umytych, przebranych jagód
  • 450 g jogurtu greckiego
  • starta skórka z 1 małej cytryny (wyparzonej!) 🙂
  • 100-150 gram ksylitolu (zamiennie z cukrem)
  • 450 ml śmietanki 30% + dodatkowo 50 g ksylitolu (cukru), aby dodać do ubitej śmietany
  • 14 g żelatyny
  • 4 łyżki wody

Wykonanie:

  1. Jagody zmiksować.
  2. Śmietankę 30% ubić na sztywno z 50 g ksylitolu (cukru). Odstawić do lodówki.
  3. ciasto jagodowe1Jogurt wymieszać z ksylitolem (cukrem) i startą skórką cytryny. Dodać zmielone jagody. Dobrze wymieszać.
  4. Do małego garnka dodać wodę, dodać żelatynę i rozpuszczać na małym ogniu cały czas mieszając. Należy uważać, aby żelatyna się nie zagotowała!
  5. Z mieszanki jogurtowo-śmietanowo-jagodowej odlać szklankę, przelać do osobnego naczynia i dodać żelatynę. Bardzo dokładnie wymieszać. Przelać wszystko do pozostałej masy i również bardzo dobrze wymieszać.
  6. ciasto jagodowe2Do mieszanki dodać ubitą śmietanę. Delikatnie, ale dobrze wymieszać.
  7. Masę przelać do formy, przykryć folią i odstawić do lodówki na całą noc.

Borówki w czekoladzie.

ciasto jagodowe3Ponieważ borówki posłużyły mi tylko do przyozdobienia ciasta, a mistrzynią w tym nie jestem, więc innym pozostawiam pełną dowolność, ile i jak 🙂

  1. 50 g gorzkiej czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, dodając 1 łyżkę oleju kokosowego. Dokładnie wymieszać.
  2. ciasto jagodowe4Na wykałaczkę nabijać borówki, obtaczać w rozpuszczonej czekoladzie i przekładać na płaski talerz.
  3. Wstawić do zamrażarki na minimum 30 minut przed dekorowaniem.
  4. Opcjonalnie zetrzeć na drobnych oczkach trochę białej czekolady i posypać wierzch. Chociaż wg mnie ładniej wyglądało bez 🙂

I pozostaje mi tylko życzyć lepszych dekoracji i dosłodzonego bezglutenowego spodu. Smacznego 🙂

ciasto jagodowe6

ciasto jagodowe8

 ciasto jagodowe7

Słodkie jagodowe lato

  • Ależ smakowicie wygląda 🙂 Świetny pomysł z borówkami w czekoladzie – takich jeszcze nie robiłam 😉
    Przepis dodaję do akcji
    Pozdrawiam 😉

  • gin

    Wygląda wspaniale, kolor ma fantastyczny 🙂

  • PYCHOTTTTTTTTTTTTTTTKAAAAAAAAAAAAAAA!!!!!!!!!!!!!!! 🙂

  • 🙂 Cieszę się, że smakowało 🙂