bez glutenu · ciasta i torty · na słodko · Przepisy · tarty

Ciasto cytrynowe bez glutenu i bez pieczenia

To ściema z tym ciastem, bo tak naprawdę masą wyłożyłam tortownicę o średnicy 24 cm, ale równie dobrze można użyć formy do tarty i za klasyczną tartę będzie robić.

Tym razem inny przepis na bezglutenowy spód. I mocno cytrynowy wsad. Dla miłośników cytryn, witaminy C (chociaż ponoć cytryna z tą ilością i tak nie powala). Dla tych, którzy wcale nie muszą na bardzo słodko, a na orzeźwiająco kwaśno. I dla tych (jak ja), którzy lubią i na słodko i na kwaśno.

Składniki na spód:

forma o średnicy 24 cm

  • 200 g daktyli
  • 50 g płatków owsianych
  • 3 łyżki płatków amarantusa
  • 6 łyżek gorącej wody
  • 75 g wiórków kokosowych
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
  • 4 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)

Składniki na masę cytrynową:

  • 5 dużych cytryn (idealnie jeśli nie są woskowane)
  • 150-180 g ksylitolu (jeśli cukier, to 150 g)
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 4 duże jajka
  • 200 ml soku wyciśniętego z cytryn
  • 200 g masła w temp. pokojowej

Wykonanie spodu:

  1. Daktyle zalać wrzątkiem, aż wszystkie będą w nim zanurzone. Odstawić na 15 minut.  Po tym czasie odcedzić na sicie, osuszyć i zblendować na gładką masę.
  2. Płatki amarantusa zalać gorącą wodą i odstawić aż wchłoną całą wodę.
  3. Dodać roztopiony olej kokosowy, ekstrakt z wanilii i siemię lniane. Ponownie zblendować.
  4. Masę przełożyć do miski, dodać wiórki kokosowe, delikatnie zmielone (warunek niekonieczny) płatki owsiane i amarantus. Całość dokładnie wymieszać łyżką. Zagnieść kulę. Będzie dość mokra i lepiąca, ale idealnie da się rozprowadzić po formie.
  5. Tortownicę (bądź formę do tarty) dokładnie wysmarować olejem kokosowym, oprószyć wiórkami kokosowymi i wyłożyć „ciasto”. Rozprowadzać równomiernie po formie wilgotnymi palcami.
  6. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy cytrynowej.

Wykonanie masy cytrynowej:

  1. Cytryny sparzyć wrzątkiem, osuszyć. Delikatnie zetrzeć na tarce, bądź sprytnym przeznaczonym do tego urządzeniem, skórki cytryny. Delikatnie dlatego, że unikamy ścierania białego miąższu przy skórce, gdyż może okazać się gorzki i zepsuć nam całą kwaskowatość masy.
  2. Z obranych cytryn wycisnąć 200 ml soku.
  3. Otartą skórkę cytryn połączyć w misce z ksylitolem (zamiennie z cukrem), dodać ekstrakt z wanilii i dokładnie wymieszać palcami.
  4. Dodać sok z cytryny, jajka i przez chwilę całość ubić mikserem.
  5. A teraz rozpoczyna się zabawa, najpoważniejsza w całym przedsięwzięciu i niestety łatwa do zepsucia. Tak więc proponuję dostosować się do wszystkich poniższych wskazówek: Miskę (metalową, albo szklaną żaroodporną) z masą umieszczamy na garnku z wrzącą wodą i CAŁY CZAS mieszając podgrzewamy aż masa zgęstnieje i będzie przypominała konsystencją budyń. Nie, nie można przestać mieszać bo boli ręka, nie można iść odebrać telefonu, otworzyć dziecku drzwi, wypuścić kota na ogród (to moje bolączki podczas mieszania), bo masa najzwyczajniej może się zwarzyć. Jeśli przeszliśmy tą próbę…
  6. Masę ostudzić i do ostudzonej już masy dodawać po kawałku masło cały czas miksując. Idealnie gładką masę przelać na spód ciasta/tarty. Wstawić (idealnie na całą noc) do lodówki.

PYSZNIE ORZEŹWIAJĄCY DESER!