bez glutenu · kolacje · must eat · pieczywo · Przepisy · Thermomix

Chleb owsiany bezglutenowy

Od pewnego czasu bardzo mocno ograniczyłam gluten w swojej diecie. Niech sobie mówią, że to moda, czy jakaś inna choroba, ale biorąc pod uwagę moje ogólne samopoczucie zbyt sobie chwalę odstawienie glutenu (tak, zdarzy mi się skubnąć kawałek ciasta, pizzy, czy spróbować makaronu), no ale w końcu idę zgodnie z najnowszymi trendami (chociaż raz) 😛 A ponieważ nie uznaję gotowych mieszanek chlebowych, niezmiennie eksperymentuję z ogólnie dostępnymi mąkami. Tak więc po tym chlebie, pora na kolejny i zastanawiam się czy nie jest lepszy od poprzedniego 🙂

Składniki:

Do mielenia ziaren używam Thermomix. Można również mielić ziarna w młynku do kawy, ale nie ukrywam, że jest to bardziej czasochłonne z uwagi na mniejszą pojemność kielicha do mielenia, natomiast efekty są bardzo podobne.

  • 250 g mąki owsianej (kupna)
  • 90 g mąki gryczanej jasnej (nie kupuję mąki, a mielę kaszę gryczaną niepaloną)
  • 60 g mąki ryżowej (również mielę ryż brązowy)
  • 100 g skrobi ziemniaczanej (kupna)
  • 15 g świeżych drożdży * lub 12 g suchych (używam świeżych)
  • 3 łyżki siemienia lnianego złotego
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżka nasion chia
  • 1 łyżka białego sezamu
  • 1 łyżka czarnego sezamu**
  • 550 ml ciepłej wody

* jeśli używasz świeżych drożdży najpierw zrób zaczyn: drożdże rozpuść w kilku łyżkach wody z odrobiną cukru, dodaj łyżkę przesianej mąki gryczanej, wymieszaj całość i przykryj; zostaw na 15 minut w ciepłym miejscu.

** dodatki można dowolnie dobierać zgodnie ze stanem posiadania i ochotą.

Wykonanie:

  1. Wszystkie mąki wymieszać razem. Dodać cukier, sól i wybrane dodatki.
  2. Do mąk dodać zaczyn z drożdży i powoli dolewać ciepłą wodę. Wszystko dokładnie wymieszać. Masa powinna być płynna. Mimo posiadania thermomixu, wszystko mieszam ręcznie. Przekonałam się, że mimo wszystko chleby wyrabiane ręcznie wychodzą bardziej miękkie, puszyste.
  3. Odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny, aż ciasto urośnie. Delikatnie zamieszać.
  4. Formę (UWAGA, potrzebna jest większa forma – użyłam szklanej 24 x 19 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, przelać masę i ponownie odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny.
  5. Wstawić do nagrzanego na 230 stop. C (grzanie góra/dół) piekarnika i piec 1 godzinę.

Jest pyszny! Duży! Idealny! Lekko wilgotny w środku, chrupiący na zewnątrz! 🙂

  • Aga Aga

    Bardzo chciałam podziękować za ten przepis. Moje dziecko musiało przejść na dietę bezglutenową. Chleby ze sklepu smakowały, jak podeszwa ;). Moje dziecko też je nie chciało jeść. Zaczęłam piec chleby sama, miesiąc testowałam różne przepisy, albo były niedobre w smaku, albo zrobił się zakalec. Dopóki nie trafiłam na Twój przepis. Po pierwsze chleb wyszedł mi za pierwszym razem, po drugie jest mięciutki i lekko wilgotny, ale ma chrupiącą skórkę. Po trzecie smakuje całej rodzinie, nie czuć, że jest bezglutenowy, jak to jest w przypadku mieszanek gotowych. Całą rodzinką przerzuciliśmy się na ten chlebek. Jestem ogromnie wdzięczna i cieszę się, że trafiłam na Twój przepis. :).

    Chleb piekłam już 5 razy i za każdym razem się udał. Czasem modyfikuję proporcję mąki gryczanej. Daje jej mniej, a raz zastąpiłam mąką jaglaną. 🙂

  • Aga, bardzo miło mi to czytać i cieszę się, że chleb wszystkim przypadł do gustu. Ze wszystkich bezglutenów, które piekłam ten chleb wciąż wygrywa smakiem i faktycznie tym, że zawsze wychodzi. Powodzenia w żywieniu „bezglutenowca”! Dogodzić dziecięcym podniebieniom jest wielkim wyzwaniem 🙂