dla dzieci · do chleba · obiady

Chleb nadziany

Po weekendzie zawsze zostaje nam sporo jedzenia. I o ile z rosołu zawsze można zrobić pomidorową, to z kawałków mięsa i resztek warzyw, wyczarować coś, czego wcześniej nie jedliśmy, nie jest znów tak łatwo. Dodatkowo oprócz resztek w lodówce został nam cały bochenek chleba, który zdążył już swą pierwszą i drugą świeżość stracić. Nie pozostało mi nic innego jak nadziać chleb. Na bogato! 🙂

Myślę, że z każdy może sam wymyślić swoją kompozycję nadzianego chleba, w zależności od tego, co ma w lodówce. U mnie wyglądało to mniej więcej tak:

Składniki:

  • 1 czerstwy bochenek chleba
  • 1 czerwona cebula
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 2 pomidory
  • kawałek gotowego (upieczonego) mięsa z żeberek
  • ok. 12 szt. średnich pieczarek
  • 150 g bobu już ugotowanego i obranego
  • pół pęczka świeżego koperku
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • przyprawy: sól, pieprz, czubryca zielona, czubryca czerwona
  • opcjonalnie 70 g startego żółtego sera

Wykonanie:

  1. chlebW bochenku chleba wyciąć dość sporą dziurę. O właśnie taką ==> i wydrążyć środek chleba (nie wyrzucamy, część środka nam się przyda później).
  2. Cebulę, pieczarki, obrane ze chleb1skórki pomidory, mięso, pokroić w kostkę.
  3. Bób niedbale posiekać nożem.
  4. Wszystko razem dokładnie wymieszać w misce i doprawić do smaku.

5. Do miski dodać 100 g miąższu z chleba, podzielonego na mniejsze kawałki.

6. Do osobnego, małego naczynia wlać oliwę z oliwek, wycisnąć do niej czosnek i dokładnie wymieszać. Po czym wlać do miski z innymi składnikami.

7. Dodać posiekany świeży koperek i wszystko ponownie dokładnie wymieszać.chleb2

8. Opcjonalnie można dodać startego żółtego sera i również całość ponownie wymieszać.

9. chleb3Mieszankę porcjami przekładać do środka chleba i delikatnie ugniatać, aby zmieściło się jej jak najwięcej (powinna zmieścić się cała).

10. Chleb przykryć „pokrywką” ze skórki chleba i całość wstawić do nagrzanego wcześniej piekarnika. Piec w temperaturze 185 stopni (grzanie TYLKO dół), przez 40 minut. Po tym czasie, przestawić pieczenie na termoobieg przez kolejne 15 minut (temperatura bez zmian).

Nie zaszkodzi zrobić dobry pijar daniu i wszystkim zgromadzonym przy stole oznajmić, że czegoś takiego w życiu nie jedli. Tym sposobem Córka Starsza, wczoraj jeszcze nie lubiąca niczego, co było w środku, oprócz mięsa, po obiedzie oznajmiła, że był MEGA PYSZNY. Sami widzicie, resztki mają moc 🙂

SMACZNEGO!

W kuchni tkwiła i modziła: Ania

chleb8
Kanapka z chlebowej „pokrywki”

chleb4 chleb7

 

 

 

  • Świetny pomysł 🙂 podoba mi sie ta kompozycja smaków 🙂

  • Ania

    ot resztki weekendowe się ładnie skomponowały 🙂