coś na ząb · dla dzieci

Chipsy przyszły

Jarmuż. Podejście numer dwa. W przypadku jarmużu to co najprostsze, wydaje się być najlepsze. Na tyle, że obie córki chrupią aż miło.

No to chrupiemy rodzinnie jarmużowe chipsy.

Składniki:

  • 100 g liści jarmużu
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • przyprawy: słodka papryka, czubryca zielona, sól morska

Wykonanie:

  1. SONY DSCNa chipsy jarmużowe nadają się tylko liście, tak więc łodyg się pozbywamy, a liście dzielimy na mniejsze. Całość przekładamy do dużej miski
  2. Do małej miseczki dodajemy oliwę i dwie szczypty: papryki, czybrycy, soli. Wszystko dokładnie mieszamy.
  3. SONY DSCDoprawioną oliwą polewamy liście jarmużu i delikatnie mieszamy, aż oliwa natłuści wszystkie liście.
  4. Wykładamy pojedynczo na blasze wyłożonej pergaminem.
  5. Wstawiamy do nagrzanego na 140 stopni piekarnika. Czas pieczenia ok. 20 minut. Chipsy powinny wyjść chrupiące, ale należy pilnować, aby się nie przypaliły.
  6. Podawać na ciepło. Nie zostawiać na później 🙂

SONY DSC