coś na ząb · dla dzieci · na słodko · pieczywo · śniadania

Chałka, całkiem niezwykła

Ja wiem, wiem, szału nie ma. Ani to wypasiony tort. Ani nic wykwintnego. Ale nie u nas! U nas jest chałkowy szał i nakaz jej pieczenia zaraz, natychmiast jak tylko się skończy. A kończy się w ciągu dwóch dni (chałki dwie). Tak więc łatwo nie jest, bo gdy zrobicie raz, to sami do tej kupnej wrócić nie będziecie chcieli.

Przepis pochodzi z książki o radości gotowania, co to dostaje ją każdy dumny posiadacz Thermomixu. Ale już gdzieś pisałam, że w ramach testowania swoich dłoni i na potrzeby bloga w wielu przepisach „termosia” nie używam, aby udowodnić sobie i Wam, że można bez.

Ja wiem, wiem, powinnam tu udowodnić zdjęciami, że oto sama ugniatam, ale takie możliwości, aby ktoś mnie focił, mam tylko w weekendy, a te wiadomo zdarzają się nie często, a gotować muszę codziennie. Ale wierzcie na słowo – bez kitów. Tymi steranymi dłońmi poczyniłam od początku do końca 🙂

Składniki (2 chałki)

  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 100 g masła pokrojonego na kawałki
  • 50 g ksylitolu (zamiennie może być cukier)
  • 1 cukier waniliowy
  • 40 g świeżych drożdży
  • 150 g mleka ciepłego mleka (temp. ok. 40 stopni)
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli (opcjonalnie, ja nie dodałam)
  • 1 jajko do posmarowania chałek.

Wykonanie:

  1. Do garnka wlać mleko i delikatnie podgrzewać max. do 40 stopni. Mieszając dodawać masło w kawałkach,  cukier, cukier waniliowy, drożdże.
  2. Do dużej miski wsypać mąkę i dodać płyn z garnka oraz jajko i żółtka. Zacząć wyrabiać ciasto. W chwili, gdy przyjmie jednolitą konsystencję, przenieść wyrabianie na stolnicę/blat lekko oprószony mąką. To wykonanie dla tych, którzy żadnego sprzętu do wyrabiania ciast nie mają. Jeśli takowe posiadasz, po prostu wyrabiaj ciasto w tym ułatwiającym życie sprzęcie.
  3. Wyrobione ciasto przełożyć do misy (dużej, bo urośnie), przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 30 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.chałka-wyrośnięte ciasto
  4. Po tym czasie ciasto podziel na dwie części, a z każdej uformuj trzy wałeczki równej długości i grubości.

chałka-warkocze

I tu przyda się córka w domu, albo co najmniej umiejętność plecenia warkoczy. Górę połącz, lekko zagniatając i zacznij pleść warkocz.

 Zrób tak samo z drugą częścią ciasta. Gotowe warkocze znów odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na ok. 15 minut. Rozgrzej  piekarnik do temperatury 180 stopni (grzanie góra/dół). 

chałka - smarowanie jajemPo ponowym wyrośnięciu posmaruj oba warkocze roztrzepanym jajkiem i piecz ok. 20-25 minut.chałka-splot warkocz

I pora na efekt. Naprawdę nieźle wyrosły. I naprawdę smakuje rewelacyjnie. Szczególnie z domowym dżemem truskawkowym, albo miodem.

 W kuchni tkwiła i gotowała: Ania

chałka - upieczona1

chałka - upieczona

chałka - podanie

  • Alex

    Czy 1jajko+2żółtka należy dodać przy wyrabianiu ciasta?(w ‚wykonaniu’ jest tylko wzmianka o posmarowaniu chałek roztrzepanym jajkiem;)
    Poza tym, jeśli chcę użyć suchych drożdży to powinnam je dodać do mąki czy również jak w przypadku świeżych do podgrzanego mleka? Chałki wyglądają przepysznie!

  • Alex przepraszam za długi czas oczekiwania, ale w okresie przed i świątecznym komputer to ostatnia rzecz na którą mam czas 🙂 Faktycznie nie wspomniałam gdzie te jajka dodać, już poprawiłam. Dodać do mąki jajko i dwa żółtka, wlać podgrzane mleko i wyrabiać. Suche drożdże jak najbardziej do mąki. Pozdrawiam i dziękuję za czujność. Smacznego! 🙂