bez mięsa · dla dzieci · kolacje · obiady · Przepisy

Burger „zresztek”

Nie lubię marnować jedzenia. Kiedyś, gdy nie gotowałam, marnowanie przychodziło mi o wiele łatwiej. Teraz, gdy wiem, jak nogi potrafią boleć od stania przy garach i ręcę od mieszania w nich, zdecydowanie szanuję swoją pracę. Poza tym nie po to kupuję rzeczy dobre, aby je wyrzucać. Stąd często u nas w domu goszczą burgery z resztek i „zresztkiem” takiego burgera nazywam 🙂

A że mąż od tego obiadu się wymigał (nie żeby chciał, ale ponoć do północy wdrażał jakieś systemy, cokolwiek to znaczy :P), to nazajutrz dostał ten sam obiad tyle, że zmodyfikowany.

burger1Składniki:

  • 2 filety z dorsza
  • 5 ziemniaków
  • upieczone dzień wcześniej warzywa (niewiele ich zostało, więc opcjonalnie, u mnie bakłażan, cukinia, pieczarki)
  • 100 g świeżego szpinaku
  • wyciśnięty ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • przyprawy: sól morska, pieprz (tylko tyle, ponieważ ryba i warzywa już wcześniej były doprawione).
  • ok. 100 g kaszy manny do zagęszczenia
  • otręby orkiszowe do obtoczenia kotletów
  • bułki, mogą być z tego przepisu, bądź jasne, że kupne.
  • masło klarowane lub olej do smażenia
  • ser żółty
  • sałata, pomidory, ogórki konserwowe, cebula
  • serwetki, dużo serwetek 🙂

burger3Wykonanie:

  1. Rybę i wszystkie warzywa zmielić.
  2. W dużej misce wymieszać wszystkie składniki, na końcu dodając kaszy manny do zagęszczenia.
  3. burger8Uformować kotlety, obtoczyć w płatkach orkiszowych, usmażyć ma patelni.burger5
  4. Do środka przekrojonej bułki włożyć kotlet i ser żółty w plastrach.
  5. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni (termoobieg) piekarnika na ok. 6-8 minut (aż roztopi się ser i zarumieni bułka)
  6. burger9I teraz pełna dowolność, co chce się dodać do środka ciepłej bułki: sałatę, pomidor, paprykę, ogórek konserwowy (nigdy nie łączę świeżego pomidora, ze świeżym ogórkiem – patrz TIPY), cebulę.
  7. Polać sosem (przepis poniżej) i delikatnie docisnąć wielką już bułę

Sos do burgerów:

  • 2 płaskie łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 2 łyżeczki ketchupu

Wszysko razem dokładnie wymieszać w małej misce.

Obiad szybki (jeśli zdecydujemy się nie piec jednak tych bułek), smaczny i wręcz idealnie można przemyścić w takim burgerze warzywa dla opornych na nie dzieci (czyli moich). Starsza, która cukinii, bakłażana w czystej ich postaci nie tknie, gdy tylko usłyszała o burgerach, pochłonęła ze smakiem. A młodsza, jak to młodsza, zamruczała „Pjichaaa” i w pełni pochłonął ją kotlet z buła (oddzielnie – nie ten rozstaw szczęczki).

 W kuchni tkwiła i gotowała: Ania

burger6

 

TIPY:

Pewnie wiele osób słyszało, że nie powinno się łączyć pomidorów ze świeżymi ogórkami. Ale niewiele wie dlaczego, a istnieje całkiem popularna teoria, według której, ogórek zawiera sporo askorbinazy – enzymu rozkładającego witaminę C, więc jeżeli zmieszamy pomidory (które zawierają witaminę C) z ogórkami (które też zawierają witaminę C, ale około 3 razy mniej) to witamina C z pomidorów zniknie i nici z ich zdrotownych właściwości. Ja robię tylko jeden, jedyny wyjątek od tej reguły – przy sałatce greckiej. Tej z kolei nie mogę sobie wyobrazić bez świeżego ogórka i pomidorów ramię w ramię.