coś na ząb · dla dzieci · kolacje · pieczywo · śniadania

Bułki maślane

Zrobiłam je na życzenie koleżanki Moniki, z którą co piątek od paru miesięcy spotykamy się na lekcjach angielskiego. Przy okazji – mam niesamowite szczęście, bo grupa jest świetna, więc łączymy przyjemne z pożytecznym. Dużo śmiechu, dużo angielskiego (angielskiego humoru się wystrzegamy) 🙂

Dzieci Moniki lubią buły miękkie, no to bardzo proszę  – na miękko dzisiaj zapodaję. Przepis pochodzi z książki do Thermomixa. Ja go trochę zmodyfikowałam pod siebie i ambitnie wyrabiałam ręcznie.

Składniki na ok. 16 bułek

  • 80 g ksylitolu (zamiennie z cukrem)
  • 50 g świeżych drożdży
  • 250 g mleka
  • 2 żółtka
  • 70 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • 1 jajko, do smarowania bułek

Wykonanie:

  1. Do mleka dodać pokruszone drożdże, ksylitol (cukier). Mieszając całość podgrzewać do temperatury ok. 50 stopni.
  2. Do miski nasypać mąki, dodać żółtka i ciepłe mleko z drożdżami. Wyrabiać, aż uzyskamy gładką, jednolitą masę.
  3. Ciasto przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia.
  4. bułyPo tym czasie, ciasto wyłożyć na oprószoną mąkę stolnicę/blat i rozwałkować na grubość ok. 1,5 cm. Wycinać z niego krążki o średnicy ok. 8 cm (ja użyłam do tego szklanki z większym otworem). W dłoniach uformować kulki/bułeczki i wyłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Odstawić ponownie w ciepłe miejsce na ok. 15 minut, do wyrośnięcia.
  6. Posmarować roztrzepanym jajkiem.buły2
  7. Blachę z bułkami wstawić do nagrzanego na 195 stopni (grzanie góra/dół) piekarnika i piec 20-25 minut.

Takie buły traktuję jako deser dla swoich dzieciaków, albo pierwsze śniadanie. Tym razem bułki zabraliśmy ze sobą na piknik. Do tego dżem truskawkowy własnej roboty i mamy niebo nad nami i niebo w gębie 🙂

buły3buły4

kosz piknikowy1

No i przeczytałam całe 5 stron 🙂

buła-książka