bez mięsa · dla dzieci · makarony · obiady · Przepisy

Bo(m)bowa lazania

Bobowy sezon czas rozpocząć.
Na dzień dobry warzywny obiad z bobem w roli głównej.
Smacznie, zdrowo, bo(m)bowo 🙂

Składniki warzywne:

  • Opakowanie (zazwyczaj pół kilo) młodego bobu
  • 1 zielona cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 2 cebule szalotki
  • 2 łyżki oleju dobrej jakości
  • sól, pieprz, zioła suszone do smaku (celowo nie podaję ilości przypraw, bo każdą potrawę należy przyprawiać wg własnego smaku. Ja mniej solę i nie używam przypraw dostępnych w popularnych sklepach. Kupuję je zazwyczaj na bazarach eko i zdecydowanie są bardziej intensywniejsze w smaku niż te powszechnie dostępne).
  • 12 płatów makaronu lasagne
  • 150 g sera żółtego

Wykonanie:

  1. Bób wrzucić do osolonej, wrzącej wody i gotować ok. 10 minut, jeśli jest to bób młody. Starszy wymaga dłuższego gotowania, nawet ok. 20 minut. Ja lubię bardziej twardy niż miękki, tak więc warto podpasować pod siebie i w razie konieczności wydłużyć gotowanie do 15 minut. Obrać ze skórki. Skórek nie wyrzucać. Tutaj przepis na chrupiące łupiny bobu.
  2. Resztę warzyw pokroić i poddusić na posmarowanej olejem patelni przez ok. 10 minut.
  3. Z makaronem lasagne są dwie szkoły. Jedna mówi o tym, że bez problemu płaty surowego makaronu układać w naczyniu, bo zmiękną podczas pieczenia. Druga proponuje, aby najpierw go lekko podgotować. Ja jestem zwolenniczką tej drugiej, więc każdy płat makaronu lasagne wrzucam na osolony wrzątek na ok. 1 minutę. Mam wtedy pewność, że każdy kawałek makaronu po upieczeniu będzie miękki.
  4. Ser żółty zetrzeć na tarce.

Sos beszamelowy

  • 40 g masła
  • 60 g mąki pszennej
  • 500 ml mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1-2 szczypty gałki muszkatałowej (dość często zamiast gałki dodaję kardamon)
  • 1 – 2 łyżki soku z cytryny
  • pieprz do smaku

W rondelku rozpuścić masło. Dodawać partiami mąkę cały czas mieszając, aż do uzyskania jednolitej masy. Powoli dolewać mleka, nie przestając mieszać. Przyprawić. Zdjąć z ognia i dodać sok z cytryny. Dobrze zamieszać.

Wykonanie lasagne:

  1. Na spodzie naczynia rozprowadzić sos beszamelowy i na nim ułożyć pierwszą warstwę makaronu.
  2. Nałożyć pierwszą warstwę warzyw, polać sosem beszamelowym i posypać serem żółtym. Ułożyć kolejną wartswę makaronu, itd.
  3. Na samej górze powinien być sos beszamelowy i ser żółty.
  4. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stop. C i piec około 25 minut.
  5. Po wyjęciu z piekarnika najlepiej odczekać ok. 10 minut, aby lasagne sprawniej pokroić.