bez mięsa · bez nabiału · makarony · obiady

Bo(m)bowe spaghetti

Idąc za ciosem, gdy cała rodzina zajadała się obiadem mięsnym (dziwna, niedzielna tradycja 🙂 ), ja wciąż żądna byłam bobu. Aby skoro niedzielny obiad ma być porządny, to wykpić samym gotowanym bobem się nie mogłam. No i wyszło mi bobowe spaghetti. Dobre bobowe (bombowe) spaghetti 🙂

Składniki dla 2-3 osób (już wiecie co będę miała jutro na obiad)

  • pół paczki makaronu spaghetti
  • 250 g bobu
  • 1 ząbek czosnku
  • pół cebuli
  • czarne oliwki (dosłownie sztuk parę)
  • świeży koperek (mniej więcej pół pęczka)
  • sól, pieprz, zielona czubryca do smaku
  • opcjonalnie prażony słonecznik
  • oliwa z oliwek

Wykonanie:

  1. bób makaronMakaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
  2. I bób również ugotować al dente w osolonej wodzie. Lekko ostudzić i obrać ze skórki.
  3. Cebulę drobno pokroić.
  4. Oliwki pokroić w kółka
  5. Koperek posiekać.
  6. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę.
  7. Dodać wyciśnięty ząbek czosnku. Wymieszać i pozostawić aż czosnek lekko się przyrumieni.
  8. Wrzucić bób i oliwki. I wszystko razem podsmażyć delikatnie mieszając. Doprawić do smaku.
  9. Na koniec dodać posiekany koperek.
  10. Nakładać wszystko na wyłożony wcześniej na talerz makaron.
  11. Posypać prażonym słonecznikiem i zajadać 🙂

W kuchni tkwiła i modziła: Ania

bób makaron1

bób makaron4

  • Pycha! 🙂

  • Ania

    ano pycha, pycha 🙂

  • Przepis przepisem, ale jakie zdjęcia… Maammma miiiiiiiiaaaa. Pycha…

  • Ania

    A dziękuję Justyna, dziękuję. Staram się jako mega nieprofesjonalistka 🙂