Dziś inna odsłona tarty. Bez mąki. Bez pieczenia. Bez cukru. Nie oznacza to jednak, że wybitnie dietetycznie będzie, ale smacznie i zdrowo na pewno. I szybko!!!
Składniki na spód tarty (średnica formy 25 cm):
- 100 g płatków owsianych bezglutenowych
- 100 g wiórków kokosowych
- 150 g suszonych daktyli
- 80 g płatków migdałów
- 60 g nierafinowanego oleju kokosowego
- do 2 łyżek zimnej wody
Wykonanie:
- Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na 15 minut. Odcedzić, osuszyć.
- Płatki owsiane, wiórki kokosowe drobno zmielić. Dodać rozpuszczony olej kokosowy i daktyle. Ponownie całość zmiksować.
- Płatki migdałów drobno pokruszyć bądź również zmiksować i dodać do masy. Wyrobić.
- Dodać zimną wodę. Najpierw 1 łyżkę, a jeśli stwierdzimy, że masa jest wciąż za sucha po wyrobieniu, kolejną. Ciasto powinno być zwarte i lekko wilgotne, jak typowe kruche ciasto do tarty.
- Całość wykładamy na formę do tarty, równomiernie rozprowadzamy i wkładamy do lodówki.
Składniki na górę tarty:
- 500 g serka mascarpone
- 2-3 łyżki soku z limonki (bądź cytryny)
- 1 czubata łyżka miodu
- ulubione owoce
Wykonanie:
- Wszystkie składniki razem mieszamy, aby całość się połączyła. Rozprowadzamy na całości tarty. Na wierzch układamy ulubione owoce. Trzymamy w lodówce.
Opcjonalnie, aby owoce zachowały dłużej świeżość pokrywamy je glazurą:
- 2 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżki gorącej wody
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka soku z limonki bądź cytryny
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Dodać miód i sok z limonki. Całość wymieszać i pozostawić do ostygnięcia. Pędzelkiem nakładać na owoce.
Smacznego!