bez glutenu · ciasta i torty · dla dzieci · must eat · na imprezę · na słodko · Przepisy · tarty

Szybka bezmączna tarta z owocami

 

Dziś inna odsłona tarty. Bez mąki. Bez pieczenia. Bez cukru. Nie oznacza to jednak, że wybitnie dietetycznie będzie, ale smacznie i zdrowo na pewno. I szybko!!!

Składniki na spód tarty (średnica formy 25 cm):

  • 100 g płatków owsianych bezglutenowych
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 150 g suszonych daktyli
  • 80 g płatków migdałów
  • 60 g nierafinowanego oleju kokosowego
  • do 2 łyżek zimnej wody

Wykonanie:

  1. Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na 15 minut. Odcedzić, osuszyć.
  2. Płatki owsiane, wiórki kokosowe drobno zmielić. Dodać rozpuszczony olej kokosowy i daktyle. Ponownie całość zmiksować.
  3. Płatki migdałów drobno pokruszyć bądź również zmiksować i dodać do masy. Wyrobić.
  4. Dodać zimną wodę. Najpierw 1 łyżkę, a jeśli stwierdzimy, że masa jest wciąż za sucha po wyrobieniu, kolejną. Ciasto powinno być zwarte i lekko wilgotne, jak typowe kruche ciasto do tarty.
  5. Całość wykładamy na formę do tarty, równomiernie rozprowadzamy i wkładamy do lodówki.

Składniki na górę tarty:

  • 500 g serka mascarpone
  • 2-3 łyżki soku z limonki (bądź cytryny)
  • 1 czubata łyżka miodu
  • ulubione owoce

Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki razem mieszamy, aby całość się połączyła. Rozprowadzamy na całości tarty. Na wierzch układamy ulubione owoce. Trzymamy w lodówce.

Opcjonalnie, aby owoce zachowały dłużej świeżość pokrywamy je glazurą:

  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki gorącej wody
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka soku z limonki bądź cytryny

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Dodać miód i sok z limonki. Całość wymieszać i pozostawić do ostygnięcia. Pędzelkiem nakładać na owoce.

Smacznego!