ciasta i torty · na imprezę · na słodko · Przepisy

Beza z jagodami

Wyszła idealnie – krucha na zewnątrz, a w środku z rozpływającą się w ustach pianką. Z dodatkiem miętowego mascarpone i dużą ilością jagód. Ale napiszę szczerze – to moja pierwsza i ostatnia beza. Ta słodkość (konieczna przy bezie), to zupełnie nie moja bajka. Tak więc ja zadowalałam się wierzchem miętowo-jagodowym, a reszta rodziny rozpływała się nad bezą. Sami widzicie – krew z krwi a wciąż ze smakami nam nie po drodze 🙂

Składniki na bezę o średnicy ok. 20 cm:

  • 5 białek
  • 225 cukru pudru
  • 2 łyżeczki skrobi lub mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Składniki na górę bezy:

  • 1 opakowanie serka mascarpone
  • ok. 10 liści świeżej mięty
  • 1 łyżka naturalnego miodu
  • szklanka świeżych jagód

Wykonanie:

  1. Białka ubijamy na sztywną pianę. Początkowo delikatnie – na niższych obrotach miksera, zwiększając do maksymalnych. Ubijamy aż masa będzie sztywna. 
  2. Zmniejszamy obroty i dodajemy przesianą skrobię z cukrem pudrem oraz sok z cytryny, nie przerywając ubijania. Zasada mówi, że im dłużej ubijamy białka, tym mniejsza szansa, że opadną podczas pieczenia. Tak więc ubijałam dobre 15 minut 🙂
  3. Blachę wykładamy pergaminem do pieczenia i odrysowujemy na nim okrąg o średnicy ok. +/- 20 cm. Ubite białka przekładamy na pergamin tak, aby nie wyszły poza okrąg, delikatnie ciągnąc masę ku górze (coś na kształt wulkanu). Na samej górze robimy lekkie wgłębienie, w którym umieścimy krem mascarpone i jagody.
  4. Tak uformowaną bezę wkładamy do nagrzanego na 175 stopni C (termoobieg) piekarnika, aby po zamknięciu piekarnika zmniejszyć jego moc na 100 stopni C. W tej temperaturze pieczemy przez 90 minut. Nie otwieramy piekarnika, nie sprawdzamy co nam rośnie i jak ładnie rośnie. Po prostu zapominamy.
  5. Gdy zakończy się czas pieczenia, uchylamy piekarnik i zostawiamy bezę w środku aż do całkowitego ostygnięcia.
  6. Serek mascarpone, umyte liście mięty i miód blendujemy na gładką masę. Wykładamy na górę (wgłębienie) ostygniętej już bezy i delikatnie rozsmarowujemy. Całość obficie posypujemy jagodami.

Radzę zrobić dość wyraźne wgłębienie na górze bezy podczas jej formowania. U mnie wyszło zdecydowanie za płytkie. A że bezy póki co nie powtórzę, to zdjęcia zostaną tak samo nieidealne jak góra bezy 🙂

Amatorom naprawdę słodkich ciast i bez zdecydowanie polecam. Amatorom innych smaków szczerze polecam to ciasto 🙂

  • Królewski deser:)

  • Coś w tym jest. Moim dwóm księżniczkom smakowała ta słodkość 🙂