bez glutenu · ciasta i torty · must eat · na imprezę · na słodko · Przepisy

Beza Pavlova z truskawkami

Krzyczą, że się kończą (!), więc na bezę z truskawkami to już ostatnia chwila. Aczkolwiek z każdymi innymi owocami sezonowymi beza będzie rewelacyjna! 🙂

Sekret tkwi tak naprawdę w bezie. Ta wymaga trochę czasu i cierpliwości, ale naprawdę warto. Jest idealnie krucha z zewnątrz i tak samo idealnie wilgotna wewnątrz.

Składniki :

  • 5 białek ze średniej wielkości jajek
  • 250 g cukru (nie mniej, bo beza może opaść)
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka białego octu winnego

Wykonanie:

  1. Nagrzać piekarnik do temperatury 120 stop. C (grzanie góra/dół). Na papierze do pieczenia obrysować okrąg o średnicy 20 cm, wyłożyć nim blachę.
  2. Do miksera dodać białka i ubijać na sztywną pianę. Kiedy białka będą już wystarczająco sztywne etapami, po 1 łyżce, dodawać cukier nie przestając miksować. Idealnie ubita piana powinna być bardzo sztywna, błyszcząca i gęsta.
  3. Pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną i ocet i ubijać jeszcze ok. 2 minut.
  4. Pianę wyłożyć na narysowany na papierze do pieczenia okrąg i delikatnie podnosić zewnętrzne boki bezy. W środku zrobić zagłębienie również wyciągając pianę „ku górze”. Należy robić to w miarę szybko, ponieważ ubite białko w temperaturze pokojowej szybko „siada” i beza podczas pieczenia może opaść.
  5. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 120 stop. C. Następnie (bez otwierania drzwiczek piekarnika) zmniejszamy temperaturę pieczenia do 100 stop. C i pieczemy bezę przez 3 godziny. Długo, ale naprawdę warto – beza zachowa jasny kolor i będzie chrupiąca na zewnątrz i puszysta, lekko wilgotna w środku. Po upieczeniu lekko uchylamy piekarnik i studzimy bezę bez wyciągania jej na zewnątrz.
  6. Bezę można upiec 1-2  dni wcześniej.

Składniki na krem:

  • 200 g serka mascarpone
  • 250 g śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • opcjonalnie 1-2 łyżki soku z cytryny

Wykonanie: 

  1. Śmietankę ubijamy. Gdy zacznie gęstnieć dodajemy cukier, mascarpone i ubijamy, aż masa zesztywnieje.
  2. Przed samym końcem ubijania dodajemy esencji waniliowej i sok z cytryny (jeśli użyjemy) i łączymy z masą.
  3. Krem nakładamy w zagłębienie bezy, na chwilę przed podaniem.  Do tego czasu krem przechowujemy w chłodnym miejscu.

Na wierzch układamy truskawki, bądź każde inne ulubione owoce sezonowe.

Palce lizać! 🙂